Skip to main content

Levensgevaarlijke drones

vrijdag 29 juni-2012
Een tijd geleden werd er op de Nederlandse televisie een indrukwekkende film vertoond met als titel "Duivelse Dilemma's: Drone" (zie hier de trailer). Indrukwekkend omdat het ons enig zicht geeft in het dagelijkse leven van een drone-piloot. iemand die 's-ochtends wakker wordt, zijn broodtrommeltje smeert en naar zijn bureau in een kantoor in een bunker gaat, daar zijn computerscherm aanzet en met een joy-stick een onbemand vliegtuig bestuurt. Dat kan een paar meter verderop zijn voor een oefening of boven gevaarlijk oorlogsgebied zoals in Afghanistan of Syriƫ. Hij bestuurt wat camera's die onder dat vliegtuigje hangen of lanceert een vernietigende raket op een flatgebouw waarvan hij denkt dat er een vijand schuilt. Tussen de middag een boterhammetje met pindakaas en een slok lauwe thee, 's-middags nog een rondje vliegen, wellicht een granaat ergens naar binnen schuiven en 's-avonds weer naar de warme hap en de huiselijkheid. Volgende dag weer business as usual.
Over de Amerikaanse inzet van drones zond Zembla een maand geleden deze documentaire uit. Onheilspellende ontwikkelingen. Zeker nu de Nederlandse luchtmacht recent kenbaar heeft gemaakt een stel van deze moordmachines aan te schaffen. Ze zijn namelijk relatief goedkoop en je houdt je piloten in leven. Een drone zoals "the Reaper" kan meer dan dertig uur rondjes boven een doel blijven draaien, terwijl een dure F-16 na een paar uur weer moet worden bijgetankt. Maar er zitten levensgevaarlijke angels aan deze ontwikkeling. Wie bepaalt welke doelen? De Amerikanen bombarderen momenteel her en der mensen dood zonder dat daar enige rechter, rechtspraak of controle aan te pas is gekomen. Dat deden en doen ze met F-16's uiteraard ook, maar met die drones komt alles wel heel erg dichtbij. In Amerika worden drones nu ook ingezet tegen de eigen bevolking. Er zijn al voorbeelden bekend van drones die drukke verkeerswegen in de gaten houden, achter gestolen auto's aan gaan, maar ook grote mensenmassa's vanuit de lucht bespioneren, denk aan grote demonstraties. De steeds perfecter wordende technologie betreffende "gezichtsherkenning" doet dan de rest.
Wat die technologie betreft is hier ook een indrukwekkend filmpje te zien wat er zoal mogelijk is. Logisch dat docenten en studenten hier lekker mee aan het spelen zijn, maar probeer je eens voor te stellen dat deze ontwikkeling stilzwijgend en sluipend verder gaat. Reken maar dat de militairen ernstig in deze ontwikkelingen geinteresseerd zijn. En universiteiten worden steeds afhankelijker van dergelijke interesse/geldstromen. Begrippen als "privacy" en "democratische controle" spelen een steeds kleinere rol bij deze onheilspellende ontwikkelingen, waarvan akte.

Klik hier om uw reactie toe te voegen