Skip to main content

De vuile oorlog in Noord Ierland

donderdag 22 december-2011
In Ierland loopt een tribunaal naar de moord op twee hoge officieren van de Noord Ierse politie in 1989, Harry Breen en Robert Buchanan. Ierse politie agenten waren naar alle waarschijnlijkheid de daders.
Dit onderzoekstribunaal wordt geleid door de Ierse onderzoeksrechter Peter Smithwick. Tot ontzetting van politie, inlichtingen en veiligheidsdiensten in Engeland en Noord Ierland klapte er een insider uit de school. Ian Hurst, een Engelse klokkenluider, in de jaren tachtig medewerker van de militaire inlichtingendienst. Hij runde in die periode agenten binnen de IRA.
Volgens Hurst werd de helft van de IRA top in die jaren aangestuurd door de veiligheidsdienst, zo diep had men de IRA geïnfiltreerd. Hurst noemt ook de geheimzinnige FRU (Force Research Unit), waar hij lid van was. De FRU is er van beschuldigd samengewerkt te hebben met paramilitaire groepen (loyalisten) in Noord Ierland en hen namen van IRA leden te hebben doorgespeeld. Die groepen opereerden als doodseskaders.
Het inlichtingenwerk leek een doolhof: er zaten Engelse agenten in, de Ierse politie (de Garda), agenten van de Garda in Noord Ierland, agenten van de IRA binnen de politie in Noord Ierland (RUC) en in de Garda, en agenten van de RUC in de IRA.
Het ziet er naar uit dat Breen en Buchanan opgeofferd werden om de belangrijkste mol binnen de IRA te beschermen. Dat was Freddie Scappaticci, bijgenaamd: Stakeknife. Freddie zat op een uitstekende positie binnen de IRA, hij was verantwoordelijk voor de interne veiligheid van de IRA.

Klik hier om uw reactie toe te voegen