Skip to main content

Silence is golden

woensdag 1 augustus-2012
Je zou het bijna vergeten met al dat gezeik over Aleppo, het zogenaamde Vrije Syrische Leger en de zogenaamde Vrienden van Syrië, maar er heeft ook een oorlog gewoed in Irak. Er werd ons toen wijsgemaakt dat Saddammeke biochemische wapens in zijn keldertje bewaarde en dat ie die zonodig bij ons op het keukeneiland kon mikken. Bovendien onderhield hij volgens de firma Bush & Blair Ltd. een relatie met de directeur van het Flying Circus. Dus al met al genoeg reden om Irak binnen te vallen en Saddammeke uiteindelijk te laten bengelen.
Later bleek dat Bush en Blair ons hadden gelummeld en dezelfde truuk hadden uitgehaald als Adolf destijds met Polen. Hard evidence? Nee, maar genoeg serieuze aanwijzingen dat de beide heren het dossier bij mekaar hadden gelogen cq. opgeleukt. Saddammeke had zijn keldertje al jaren eerder leeg getrokken en onderhield geen enkele relatie met Captain Caveman.
Nou zijn ze in de USSA heel wat gewend als het om liegende presidenten gaat, maar aan de overkant van het plasje hebben sommige diehards nog wel eens last van plaastvervangende schaamte en gaan tot actie over. Om de waarheid naar boven te peuteren. In dit geval over de vraag: heeft Tony ons willens en wetens besodemieterd of niet?
Tot nu toe is dit geheim van Downingstreet goed bewaard gebleven. Valt ook niet mee om toe te geven dat je vorige premier net zo’n ellendeling als Goering cs. is geweest. Er is al een paar keer geprobeerd om de notulen van allerlei commissies die uiteindelijk groen licht gaven voor de inval de Tower Bridge op te takelen. Noppes. Parlementaire verhoren leken op die van ons. Voorgekookt (1). En gisteren werd de mededeling van hogerhand op de stoep gezet dat ook een beroep op de Britse WOB voor nul aan de kant ging. Ging voornamelijk om inzage van de kabinetsnotulen aan de vooravond van de Iraakse oorlog, wat Tony telefonisch had besproken met Georgie en meer van dat soort snoepjes (2). Het zou niet in het belang van het land zijn. Ook al omdat een hele stoot van de verantwoordelijke polletieke schrobbers uit die jaren nog een aktieve rol spelen op de Londense kermis, het publiek maken van de besluitvorming de verhouding met de USSA op scherp zou zetten en de oorlog in Irak nog steeds een hot item was. Niks geen Neurenberg on Avon. Over veertig jaar laten we er een Loutje op los en die schrijft dan wel een bibliotheek vol hoe het volgens hem was. Een paar journalisten roepen dan dat het anders was, maar dat interesseert verder niemand nog ene reet. Wij hebben ons best gedaan. Waar gehakt wordt is het woensdag. Over en sluiten.

(1) Leuk voorbeeld de bouwfraude enquête, waarbij sommige sleutelfiguren keurig werden geïnstrueerd tijdens seances op het afblafcentrum De Terp in Zeist (zie daarvoor de serie Bert Terpstra op onze Followup-site).
(2) Bijvoorbeeld Tony’s beroemde “for you eyes only”-brieffie aan Jan Peter Lullo, waardoor Nederland mede-verantwoordelijk werd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Klik hier om uw reactie toe te voegen