Skip to main content

Tanja Nijmeijer

13 december 2021

Zeven jaar geleden (ik had toen nog tv) werden beelden getoond in het NOS-journaal van hoe het Colombiaanse leger de Farc-rebellen in de jungle bombardeerde.
Het was de tijd dat het verhaal van Tanja Nijmeijer, een Groningse student die zich bij een van de guerrillabewegingen die toen al decennia tegen de Colombiaanse staat gewapende strijd voerden aansloot, in dit land opgang deed in MSM.
Als waarschuwing aan onze jeugd: doe zoiets nooit. Want dan word je uitgestoten, uitgesloten en uiteindelijk maken we je dood.
Er was een internationaal arrestatiebevel tegen haar (bestaat nogsteeds) wegens 'terrorisme' en nu was ze dus waarschijnlijk dood.
In dat licht schreef ik een lied. Het kwam er zomaar uit.
Beneden me zit een geluidsstudio dus dat was makkelijk. Ik schreef een uitgebreid arrangement, met strijkers, en ging aan de slag. 500 euro. Toen was de koek op want ik was op dat moment straatarm. In een laatste poging maakte ik nog deze simpelere versie met mn neef op sax.

Tanja bleek niet te zijn gesneuveld. Haar commandant Moymoy wel. Haar laptop vol ontboezemingen werd gevonden door het leger, waarmee de MSM-campagne tegen haar nu werd gelardeerd.
Vervolgens werd 'Alexandra' Farc-woordvoerder bij de vredesbesprekingen in Havanna, die ook nog eens 'succesvol' werden afgerond met een akkoord.
Voorwaar een buitengewone prestatie voor een meisje uit Twente. Zou je zeggen.
Toch werd ze volledig afgebrand in onze vrije pers.
Ze schreef een boek. Een apologie wellicht. Ik hoef het niet te lezen om te beseffen dat ze meer waard is dan het gehele armoedige zooitje hier dat haar durft aan te klagen. (WK)

Nico
Ik ben het volledig met WK het eens. Het nazi-slib uit de dertiger, veertiger jaren in de Rijn-delta is nog steeds niet weggebaggerd. Een voorbeeld is de tweemaal door Adolf Hitler gedecoreerde F.H. Fentener van Vlissingen. Hij werd volgens James Stewart Martin, hoogleraar rechtswetenschappen aan Harvard en als onderzoeker verbonden aan Neurenberg Tribunaal, waar de nazi's werden veroordeeld, beschermd door het Miltair Gezag. Veertien dagen nadat Martin dit ontdekte werd Fentener van Vlissingen voorzitter van de Zuiveringsraad. Martin schreef dit in het boek 'All Honorable Men', dat uitkwam in 1950 en meteen van de planken verdween. In 2016 kwam dit boek + pdf weer in de openbaarheid.
JoopFinland
Gisteravond met de speelfilm 'Eileen' geconfronteerd, zeg maar de Holywood-versie van het leven van Nijmeijer. Zum Kotzen... Staat nog steeds in de etalage van onze nationale omroep... (Wanneer gaan we het mediapark eens doorluchten?...)
Klik hier om uw reactie toe te voegen
13 december 2021