Skip to main content

ICS en NS maken vuile handen!

dinsdag 3 januari-2012
ICS heeft sinds 1 september 2011 de aanbestedingen voor het schoonmaken van NS-stations in NoordBrabant binnengehaald. na de proefperiode heeft ICS de ochtenddiensten overal met twee uur gekort en in DenBosch is de tussendienst (6 uur) geschrapt. de NS betaalt voor het schoonmaken te weinig. Voor deze prijs kan ICS de stations niet schoon maken. De besparing die de NS denkt te maken, wordt uit de zakken van de schoonmakers gehaald. De reizigers treffen vuilere stations aan en het NS-personeel moet in een vuile en onhygiƫnische omgeving werken. ICS en NS maken vuile handen!
De werkdruk bij de schoonmakers gaat bij iedere nieuwe aanbesteding omhoog. In minder tijd moet hetzelfde werk gedaan worden. Door een keiharde concurrentie binnen de schoonmaakbranche worden de winstmarges steeds kleiner, en kan de winst alleen gemaakt worden door schoonmakers extreem uit te buiten. Door het stijgende aandeel uitzendkrachten in de schoonmaakbranche wordt het stakingsrecht steeds verder uitgehold. Uitzendkrachten kunnen makkelijk worden ontslagen, waardoor ze niet snel hun mond open doen. De vaste contracten kunnen hierdoor moeilijker collectief actie voeren. Door het uithollen van een effectief pressiemiddel als collectieve actie, verworden de onderhandelingen voor CAO's tot collectief bedelen!
Deze perverse en vicieuze cirkel van aanbestedingen moet doorbroken worden. De kwaliteit gaat steeds verder achteruit, terwijl de werkdruk voor de schoonmakers steeds omhoog gaat. Uitzendkrachten moeten beter beschermd worden tegen ontslag, zodat zij ook zonder risico's collectieve acties kunnen voeren. ICS moet alle schoonmakers, zowel uitzendkrachten als degenen met vaste contracten, met hetzelfde respect behandelen. De diensten moeten allemaal weer in eren hersteld worden. Indien dit niet gebeurt, zullen we verder actie voeren. Samen staan we sterk!
(Aldus een folder van de "Steungroep voor schoonmakers in strijd" die momenteel wordt verspreid. Meer informatie op icsvuilehanden.vrijebond.nl)

Klik hier om uw reactie toe te voegen