Skip to main content

Sweerts, the movie

19 december 2016

Een heleboel lof, spruitjes en bloemkool. Voor de film over Dries Riphagen aka Al Capone. Een ploert uit de Amsterdamse onderwereld van voor de oorlog, die na de komst van Adolf's finest nog een tandje bijzette. Maar tegelijkertijd heel lief was voor zijn gezinnetje en zijn konijnen als je de insiders mag geloven. Na de oorlog werd ie weggesluisd naar Argentinië. Onder supervisie van Willem Sanders. Een korte periode baas van het Bureau Nationale Vuiligheid. Een omstreden baas, die werd verdacht van uiterst linkse sympathieën en zelfs nu nog in de juichende “Riphagen”-recensie van Veronica-Magazine unverfrohren als communist werd weggezet. Als Willem al links was dan moeten we hooguit denken aan het links van Diederik Samson en dan weet je het wel.
Nou hebben we de bewuste rolprent nog niet mogen aanschouwen, maar in het voorbijgaan zou ook een plekje zijn ingeruimd voor Taiton. Een in die jaren populair Chinees restaurant op de hoek van de Amsterdamse Vijzelstraat en de Kerkstraat met daarboven een paar appartementen. Die behoorden toe aan pension Bernsen aan de overkant en stonden daarmee in verbinding via een passage boven de Kerkstraat. Taiton speelde voor de oorlog al een rol in een Duitse spionageaffaire (1) en diende tijdens WO II als contactplek voor de communistische verzetsgroep CS 6 (2). Het bewuste pension verleende zowel onderdak aan een paar rechters van de Luftgau (die verderop in het Carlton Hotel hun kantoor hadden) als aan zwarte handelaren (onder wie “verzetsman” Kas de Graaf en Dries Riphagen), dames van plezier, verzetslieden (onder wie Gerrit van der Veen), Duitse speurneuzen en door de Britse SOE gedropte agenten.
Kan je daar wat mee als scenarioschrijverd? Waarschijnlijk niet. Te ingewikkeld. Maar nu “Riphagen” zo'n succes is zijn we zo vrij om luitjes uit het filmvak even te wijzen op een andere ploert uit de oorlogstijd: Pierre Sweerts aka de Tarzan van Limburg. Weliswaar een Belg, maar wel een die ook flinke sporen in Nederland heeft getrokken en extra aantrekkelijk is als onderwerp voor een film omdat ze in Vlaanderen ook bioscopen hebben. Er is heel wat over deze Tarzan gepubliceerd (3), maar laten wij nou beschikken over een stel documenten die onder water zijn gebleven. Jawohl. Dit is de tekst van eentje daarvan. Begint wat truttig, maar raakt allengs aardig op streek. Veel plezier en misschien doen we wat Tarzan betreft in de nabije toekomst nog eens een duit in het R.K.-zakje. Stay tuned.

(1) Die ging de boeken in als de uniformensmokkel-affaire. Is te goegelen.
(2) Hebben we veul over geschreven. Zie bijvoorbeeld de serie Bush, de Nazi's en de BV Soestdijk.
(3) Goegelt u er even flink op los.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
19 december 2016