Skip to main content

Starfighter2

31 oktober 2017

De starfighter werd eind jaren ‘50 begin ‘60 gepromoot als een geweldig vliegtuig. Mede dank zij onze prins Bernhard werd het aangekocht door de luchtmacht. Later bleek Bernhard betaald te zijn (1,1 miljoen gulden) om te lobbyen voor de starfighter (zoekmachine: lockheed affaire en je komt verder). Het toestel werd vooral bekend om het regelmatig neerstorten ervan, in Duitsland stond de teller op 292.

Nu lijkt er wat miskopen betreft een opvolger te zijn voor de starfighter: de F 35. Een toestel om je vingers bij af te likken, kan alles wat je maar bedenkt. Kost wel wat, maar dan heb je ook wat in je wapenvoorraad. Kritische berichten werden, zoals te doen gebruikelijk, doodgezwegen.

‘t Is jammer dat het Pentagon zelf moest bekennen dat er het een en ander mis is met het toestel. Weliswaar was een squadron ter verdediging van de Baltische staten tegen de Russische agressie naar Estland gestuurd, maar dat was gewoon voor de show.

Inmiddels overweegt het Pentagon om met de aanschaf van de F 35 te stoppen. De reden: er zijn ten minste 150 tot 160 aanpassingen noodzakelijk wil het toestel gevechtsklaar zijn. Die aanpassingen betreffen: software, landingsgestel, romp en schietstoel. Kortom, het toestel deugt niet voor gevechtstaken. In Pentagonspeak zeggen ze het zo need to avoid threat engagement and would require augmentation by other friendly forces.”

Het slechte nieuws: de eerste generatie F35 zullen naar alle waarschijnlijkheid die noodzakelijke upgrade niet krijgen. Het goede nieuws: maar het zijn uitstekende trainingstoestellen.

 

Jacques
Daarom is de JSF een doodgeboren kindje. Het is nog vlees nog vis. De VS stopt er ook mee.

jacques
Als je dan toch een jet met een zitje wilt hebben neem dan een Soechoj Soe-35. Deze straaljager is veel beter, veel goedkoper dan de F-35 Lightning II (JSF) en heeft een fantastisch trackrecord. Maar ja die lobbyclubjes moeten ook geld verdienen. Dat is toch zo, hè Dick Berlijn?
rob
De su-35 kan geen B61 atoombommen vervoeren Jacques.
En daar draait het om.
Alternatief was de Gripen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 oktober 2017