Skip to main content

Landroof

donderdag 3 oktober-2013
Niet iedereen kijkt naar Nieuwsuur. Vooral niet als er een Europacupje voetbal wordt geschonken zoals gisteravond. In dit geval wel wat jammer, want er kwam een docuutje voorbij dat was geschoten in het land waar volgend jaar het Weekaa wordt gehouden, Brazilië (1). Ging over de manier waarop de beruchte Amerikaanse onderneming Bunge (2) daar tekeer ging om haar belangen in de suikerindustrie veilig te stellen. Oerwouden werden gekapt om plaats te maken voor onafzienbare suikerrietvelden, die door steenrijke families worden beheerd. De oorspronkelijke bewoners en rechtmatige grondeigenaren werden desnoods met geweld verdreven en wie babbels had werd vermoord (3). Geheel in de traditie van Cortez en veel later van de luitjes die de American Dream ten uitvoer brachten.
De laatste tijd hebben de Indianen langs juridische weg redelijke successen geboekt bij het heroveren van hun land. Maar recht hebben wil nog niet zeggen dat je het ook krijgt. Bunge is namelijk net even machtiger dan een groepje inboorlingen met een veer. En Nederlandse grootinvesteerders profiteren daarvan. What's new?

(1) Wie de schade wil inhalen kan hier terecht.
(2) Werd in de docu uitgesproken als de eerste lettergreep van bungeejumpen, maar wij houden het liever op de Duitse uitspraak gezien het inktzwarte verleden van de onderneming Bunge y Born, die in Argentinië bekend staat als “Octopus”. Het beestje is met name tijdens het interbellum gigantisch gegroeid dankzij de goede zorgen van de Duitse schatbewaarder Friedrich Schwend, die later als SS-Sturmbannführer bekendheid verwierf door het op de rails zetten van de valse valuta-operatie Bernhard ten behoeve van Adolf en consorten.
(3) De dodelijke voorbeelden uit de docu waren nogal simplistisch. Voor een modernere versie kunt u uw hart ophalen in ons artikeltje Octopussy 493 dd. 17 maart 2013.

Klik hier om uw reactie toe te voegen