Skip to main content

Spanje en Italië

01 juni 2018

Na een lange periode van stagnatie in de economische nummer 4 en 3 van de EU, is er eindelijk politiek schot gekomen in beide hoofdsteden: in Madrid is 'zieke man' Rajoy weggestemd en PSE-leider Sanchez in het instabiele zadel hesen en in Italië is dan toch de Euro-critische regering Conte aangetreden, met de 81-jarige Salvona die geen minister van Financiën mocht worden nu als Minister van Europese Zaken. Zijn 'specialiteit'. Het alternatief (nieuwe verkiezingen) zou de protestpartijen nog sterker hebben gemaakt was de vrees.
Rajoy probeerde de Baskische nationalisten (PNV) die hem de hele tijd hadden gesteund nog te chanteren dat de 480 miljoen die hij Baskenland voor infrastructuur had beloofd niet door zou gaan als ze hem wegstemden, maar het heeft niet mogen baten. Een kleinst mogelijke meerderheid van 58 gaf haar steun aan de nieuwe PSE regering. De kans dat er toch verkiezingen zullen volgen is niet denkbeeldig. Interessant is dat Sanchez direct al gedwongen werd art. 155 (waarmee Rajoy Catalonië direct bestuurde) van tafel te halen om de steun van Catalaanse partijen te krijgen. Sanchez had de implementatie van 'direct rule' vanuit Madrid altijd gesteund. De vrijlating van de politieke gevangenen is nu de zaak die op tafel ligt. Formeel een "juridische" kwestie in onze 'trias politica', maar we zullen zien hoezeer justitie en politiek met elkaar verweven zijn.
Tijdens de lunch vandaag in een visrestaurant feliciteerde ik een gezelschap Italianen uit Venetië met hun nieuwe regering, 'against all odds'. Ze waren euforisch. 'Een slag voor Berlijn en Brussel'. 'We laten niet met ons sollen zoals Griekenland'. 'We zijn baas in eigen huis'. Op mijn vraag of nu de lire terugkwam reageerden ze geschrokken ontkennend. 
Toch zullen ze moeten bloeden en betalen voor hun eigengereidheid. De staatsschuld rijst de pan uit, het kapitaal vlucht en de beurs daalt. Nog een paar honderdduizend vluchtelingen van de zomer en het land zal verder ontwricht raken. Tot het zich met hangende pootjes bij het IMF meldt om net zo'n wurgband om te laten doen als Griekenland. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2018