Skip to main content

Sofiane Boussaadia

08 januari 2018

In den beginne hadden we de geitenneuker. De uitvinder van dat scheldwoord heette Theo van Gogh, Dikke Theo voor zijn weinige vrienden. Theo noemde zich net als Boef graag kunstenaar en was ook net als de laatste veel in de weer met bewegende beelden. Ikzelf heb niet zoveel op met plaatjeskijken dus ik weet van de loopbaan van Theo even weinig af als die van Boef. Maar als ik het me goed herinner, debuteerde Theo met het filmen van een levende kat in een draaiende wasmachine. Het was verre van uniek - noem mij een land waar geen gemankeerde kunstenmaker met dit statement aan de weg heeft geprobeerd te timmeren. Kunst met de grote T van trash dus, welbeschouwd.
Ik vond Theo soms leuk, soms niet. De naam van zijn website vond ik gevat: de gezonde roker. Maar dat van die geitenneuker, neen, dat kon ik niet echt begrijpen. Want misschien meende Dikke Theo het allemaal niet zo, maar hij gaf met dat woord wel iets in de smerige bek van heel smerige mensen die klaarstaan om neuzen, kampers en potten onder de gifkraan te zetten en daar dan een filmpje van te maken. Mensen zoals Pim Fortuyn dus. Theo achtte die nitwit zelfs zo hoog, dat hij achter diens dood een heel complot vooronderstelde en ook daarvan een film maakte.
Boef is dus een soort Theo van Gogh maar dan met een Frans-Algerijnse achtergrond. Hij vindt het raar dat meisjes zonder hun vader of verloofde naar een bar gaan om te dansen. Omdat het rijmt met woordjes als weg en heg en steg noemt hij zulke meisjes kech. Maar omdat wij hier in Nederland bij kech denken aan koude koffie vertalen wij het woord van Boef naar hoer. Toegegeven, het is ingewikkeld, maar wie zei dat de wereld niet ingewikkeld in elkaar steekt? Veel van wat wij hier in ons keurig onderhouden landje duidelijk vinden, waait tenslotte al op weg naar Luik om of kapot.
Blijft over de hamvraag. Heeft Boefs vooroordeel over meisjes van doen met zijn achtergrond als geitenneuker? Nee hoor. Je hoeft niet uit Frans Algerije te komen om van mening te zijn dat vrouwen achter het aanrecht horen (een uitspraak van Professor Pim, weet U nog?). In ons parlement maakt momenteel een partij ons warm voor de gedachte dat het maar es afgelopen moet zijn met al die vrouwenemancipatie. 'Als een meisje nee zegt, bedoelt ze eigenlijk ja', zegt Thierry Baudet, de leider van die partij. Thierry komt ondanks zijn exotische naam niet uit Frans Algerije en hij rept niet maar speelt Schubert op de piano voor U.
Over vijf jaar weet niemand wie Sofiane Boussaadia was, maar is Baudet premier... (JoopFinland)

Faraday
Trump en Thierry for president, we can? yes we can! Hop naar het volgende wassen neus-boek. Dat beide zich zo duidelijk onderscheiden van de gevestigde politiek laat des te sterker uitkomen hoe weinig de anderen van elkaar verschillen. Zegt weinig over dit duo..
Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 januari 2018