Skip to main content

Een recht, een averecht

maandag 16 oktober-2006
Hoe kloten de internationale rechtsgang in elkaar zit tegen baarden die worden verdacht van betrokkenheid bij de big bangs in Europa is de laatste tijd net zo helder geworden als het maanlicht in Vermont. Neem nou eens Mustafa Setmarian. Da’s een Syrische baard die een organisatorische rol zou hebben gespeeld bij de treinaanslagen in Madrid in 2004. De Spaanse Justitie zou die gozer dus graag even ernstig aan de snijtanden willen voelen, maar weet niet waar ie uithangt, kan dus ook niet om zijn uitlevering vragen en heeft weinig vertrouwen in Jaap Jongbloed.
Wat doet de CIA ondertussen? Die looft 5 meloen dollar uit en jawel in oktober 2005 (voor PABO-klanten: een jaar geleden dus) werd Mustafa bij de baard gegrepen in Pakistan. Althans, volgens de Spaanse krant El Pais, die niet tot het ras der lawaaipapegaaien behoort. Als je dat leest denk je toch gauw: hé, waarom weet de Spaanse Justitie dat niet? Nou, de CIA heeft de vermeende ontwerper van de treinaanslagen als een racekameel weggestopt in een van haar geheime gevangenissen ter plaatse en is nu samen met Pakistaanse en Europese (!) veiligheidsheren bezig om onze Syrische vriend lekker te laten badderen zonder snorkel, op zijn voetzolen te kloppen om ze te testen op hun weerbaarheid, hem te laten genieten van een experimentele manicure, zijn testikels met wisselende voltages een beetje op te peppen etcetera, etcetera.
Mocht die Mustafa de Spaanse kadi een dezer dagen alsnog halen dan zal ie naar alle waarschijnlijkheid zelfs willen verklaren dat de aarde plat is in plaats van rond, zonder dat op zijn sterfbed te herroepen. Of dat Mohammed dol was op varkenskarbonaatjes. Conventie van Genève? Uuuuuuh. Watzeggu? Conventie van Genève. Ja sorry, maar ik zit net even uit te rekenen hoeveel 18 x 2 ½ is.

Klik hier om uw reactie toe te voegen