Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (149)

01 juni 2015

woensdag 7 mei-2014
Ze gaan een voor een dood. In aflevering 100 van deze serie gaven wij met plezier kennis van het overlijden van Edwin P. Wilson. Een Amerikaanse geheimsmurf die in de latere jaren van zijn smerige carrière “rogue” werd verklaard. Onder andere omdat ie al te kont in kont uit raakte met Khadaffi. Voordat ie werd uitgerangeerd runde Edwin onderandere een sexonderneming, waarbij hij allerlei invloedrijke lieden op deze aardbol zowel aangename dames als koters bezorgde. Om vervolgens hun olympische oefeningen voor de eeuwigheid te laten vastleggen door boys van de Technical Service Division van de CIA. Wat met die beelden gebeurde hoeven we niet uit te leggen.
Een van Wilson's gappies bij deze narigheid was ene Robert Keith Gray. En laat die een paar dagen geleden nou ook zijn laatste zucht hebben geslaakt. Jawel. Op het oog een keurige man, die Robert. En adviseur van vier republikeinse presidenten (1). Daarnaast was ie CEO van Hill & Knowlton. Een van CIA-ers vergeven public relationsreus, waar momenteel containerwipper Jack de Vries zijn dubbele hamburger verdient (2).
De activiteiten van deze heren beperkten zich niet tot de USSA. Ook elders gooiden ze hun hengels uit en dan met name in België, het centrum van het Vierde Rijk in wording en thuisbasis van de NATO. En daarbij haalden ze soms interessante objecten naar boven. Zoals bijvoorbeeld speciale geluidsdempers. Kwootje. Komt ie:

“Na enkele onderhandelingen plaatst Montgomery Kee (3) in opdracht van het Amerikaanse bedrijf International Security Associates bij Dekaise een bestelling van 250 geluidsdempers voor Ingram-mitrailleurs. Om de zaak te beklinken komt Robert “Bob” Gray, de directeur van International Security Associates vanuit New York naar Brussel en betaalt Dekaise een voorschot van duizend dollar. Dekaise begint korte tijd later met de produktie van enkele prototypes van de gevraagde geluidsdempers. In dezelfde periode ontwerpt Dekaise ook een vernuftig prototype voor een Beretta.” (4)

Dit handjeklap speelde zich af in de eerste helft van 1982. Op 30 september van dat jaar kreeg wapensleutelaar Dekaise ongenood bezoek. Van twee gewapende en gemaskerde mannen. En wat namen ze naast wat regulier wapentuig mee? Juist. Twee Ingram mitrailleurs en een Beretta. Alledrie voorzien van de door Dekaise uitgedokterde geluidsdempers. Pas later werd vastgesteld dat de beide overvallers tot een bende behoorden. De bende van Nijvel. De identiteit van de bendeleden is nooit met zekerheid vastgesteld. Wie ze opdracht gaf netzomin. Stay tuned.

(1) Eisenhower, Nixon, Reagan en pappa Bush.
(2) Zie voor Jack en de JSF-connectie “JSFFEWACHTENOG” aflevering 1 en 2. Kunt u FF lachen.
(3) Een Britse generaal die zowel op zijn lauweren rustte als op zijn kasboek.
(4) Deze kwoot is afkomstig uit het boek “De Bende & Co” van Hugo Gijsels uit 1990.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort