Skip to main content

Smart

22 februari 2016

Nee. Dit stukkie gaat niet over het onzegbare verdriet dat je overspoelt bij de dood van je goudvis.
Dit stukkie gaat over de zogenaamde "smart devices" aka "Internet of Things" (IoT) zoals James Clapper ze noemt. Het opperhoofd van de Amerikaanse National Intelligence ziet grote mogelijkheden voor dat IoT. Hij liet daarover vorige week het volgende over de tong rollen. Komt ie:

In the future intelligence services might use the IoT for identification, surveillance, monitoring, location tracking, and targeting for recruitment, or to gain access to networks or user credentials".

In wezen niks nieuws wat Clappertje vertelt, maar je hoort het eens van iemand die het weten kan. Hoewel je dat "in the future" met een vaatje zout moet nemen. Er zijn al teevee's waarmee smurfen bij je binnen kunnen koekeloeren. Zogenaamd nog niet in de handel, maar wie weet wat? En stel je haalt een Toon in huis en je zet vanuit Timboektoe je verwarming op 20 graden of je trekt vanuit het toilet op het CS het gordijn van je slaapkamer dicht, hoe kijkt een meeloerende smurf daartegen aan? Van der Steur mag het weten. Tuurlijk, grote broer hengelt al een flink tijdje alles wat je over de telefoon of je i-pad toetert naar binnen en kan aan de hand daarvan bijvoorbeeld uitvogelen of je in de kroeg, een bordeel, een coffeeshop of bij je schoonmoeder zit. En als je onderweg bent met je heilige koe of kalf voor een ontmoeting met een Pakistaanse shoarmahandelaar weten Clapper en zijn collega-smurfen dat. Nog een leuk voorbeeld. Vers van de pers. De smart teevee van Samsung. Die kan je besturen met je stem. Dus als je bijvoorbeeld tegen hem zegt "zet die vooringenomen klotenzooi van de Huyskerk af", dan doet ie dat. Want hij herkent jouw stem. Maar dat commando gaat rechtstreeks naar Nuance. Een bedrijf waarvan het hoofdkantoor in Burlington USSA gevestigd is en dat Samsung heeft ingehuurd voor het verwerken van dit soort data uit jouw smart teevee (1).
En nee hoor, ze verkopen die gegevens niet aan derden en de overheid kan een dikke krijgen. Waar hebben we dat meer gehoord? Maar hé, wie netjes in de pas loopt en geen stoute dingen doet heeft niks te vrezen. Heeft u de verwarming laag staan? Is overal het licht uit? Is de deur op slot? Staat buiten de camera aan? Oké. Welterusten.

(1) Het indertijd zwaar belaagde Belgische bedrijf Lernout & Hauspie had ook een kantoor in Burlington voor het de bietenberg opging. Toeval? Bestaat niet.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
22 februari 2016