Skip to main content

Hoe fris is Terra Vitalis? (031)

24 maart 2017

maandag 28 mei-2012
Ja, ja, we weten het. Terra is niet meer. Het heet tegenswoordig Central American Timber Fund (CATF), zit in Luxemburg en wordt geleid door een heel stel andere saccen dan we een tijdje gewend zijn geweest. Maar hoe zit het nu met de groenzoeters, die al dan niet uit idealisme ooit poen uit hun spaarvarken hebben gepeuterd om participaties cq. stukkies grond met teaksprietjes aan te schaffen in Costa Rica? Nou, dat zijn doodordinaire aandeelhouders geworden zonder ook maar één stukkie eigen grond. En de CATF probeert met hun poen winst te peuren uit de bijmekaar geveegde Terra-hectares. Net als vroeger moeten de huidige saccen onder leiding van oud-AFN lid Jochems daarover van tijd tot tijd verantwoording afleggen en niet zo heel lang geleden verscheen dan ook hun eerste “issue” in een soort Engels, dat door financiële kloothommels uit de City of van het Beursplein moeiteloos verorberd kan worden, maar naar alle waarschijnlijkheid niet door alle fresh from the oven-aandeelhouders. Mogelijk is dat Britse Eton-gewauwel in Luxemburg verplicht, maar het staat in ieder geval wel indrukwekkend.
Dat kunnen we niet zeggen van de inhoud van deze “issue”. Zo is bijvoorbeeld na nijver gesnuffel gebleken dat honderden hectares in het noorden van Costa Rica al jaren aan de ijzeren long liggen. De bomen schoten daar na zo’n acht tot twaalf jaar geen centimeter meer op door SDLT. Een ziekte die volgens de nieuwe masters of the Terra-universe niet wordt veroorzaakt door virussen, bacteriën of andere bestrijdbaar klein bier, maar door de combinatie van grond en klimaat. Wat ondermeer inhoudt, dat ook de nog niet besmette plantages in het noorden binnenkort naar de dokter moeten. Eenvoudige boerenlullen uit de omgeving van Den Bosch of zo zouden al rap tot de conclusie komen, dat je daar dus beter geen teakplantages kan installeren, maar die hebben dan ook niet doorgestudeerd in Wageningen of aan de Technische Universiteit van Costa Rica.
Wat te doen? De Saccen en de nieuwe luitjes van het bestuur schijnen het nog niet te weten. Raar is trouwens wel, dat de ouwe bollebozen van Terra onder leiding van de hoogwelgeboren baron en oud-lid van de AFN Willem Schimmelpenninck van der Oije, Jurretje van Dalen en eminent belastinghoofd Harrie van Mens nooit alarm hebben getoeterd over de SDLT. Maar die waren waarschijnlijk hard bezig met de verhuizing naar Luxemburg.
Hoe dit ook zij, erg gunstig ziet het er dus niet uit voor de aandeelhouders. En daarbij blijft het niet. Dus stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 maart 2017
Hoe fris is Terra Vitalis