Skip to main content

Royalty (048)

05 juni 2022

Door Jan Portein.

Wat doe je als koning als zowel je eigen populariteit als die van je modekoningin en de door jou op het bordes gesleurde regeringsclub gigantisch naar de kloten gaan? Dan moet je goochem manouvreren. Bijvoorbeeld op een mooie dag “spontaan” een vaas Gulpener bier naar binnen hijsen op een terras in Valkenburg. Toevallig net een paar dagen nadat de burgemeester van dat verzopen dorp voor een openbare microfoon had geboerd dat zijn gemeente nog honderd meloen tekort kwam om alles en iedereen weer in shape te krijgen en dat de ploeg van de liegende fietser maar zeer mondjesmaat afkwam. Dezelfde truuk hadden Alex en zijn minikredietvorstin een paar jaar geleden al eens vertoond op de Grote Markt in Groningen, waar ze ook al op een zonovergoten dag zo “gewoon” en “ongedwongen” stonden te lullen met drie leden van het Groningse gasverzet. Niet dat het iets veranderde aan de beverige situatie waarin heel wat Groningers verkeerden, maar het was wel net of de koninklijke familie meeleefde.

Het pilsje was nog maar nauwelijks uit het nieuws verdwenen of daar liet ons vrouwtje uit de pampa's zich uit een vliegtuig mieteren. Nee, niet zo. Met een parachute en met een tandemmaster. Toen hadden we trouwens al mogen vernemen dat kroonprinses Amalia in Amsterdam gaat studeren. PPLE (Philosophy, Politics, Law, Economics). Oftewel een tuttifrutti-studie, maar op het oog wel wat nuttiger dan de studie geschiedenis van pappa. In tegenstelling tot de meeste medestudenten zal de huisvesting inclusief het sanitair Amalia geen hoofdpijn bezorgen. En mochten er op dat terrein toch onverhoopt problemen opdoemen dan kan ze altijd nog de hulp van neef Bernhard inroepen. In korte tijd dus allemaal leuk nieuws van het oranjefront. Al konden we de heuglijke tijding dat bijna-miljardair prinses Mabel weer een nieuwe vrijer had met wie ze vanuit Breukeleveen naar Urk was gevaren voor het avondeten niet helemaal wisselen. Nee, niet met de door Endemol bewaakte Neeltje Jacoba. Wie die Engels sprekende gozer was, horen we misschien nog. Gezien het verleden van Mabel mogen we aannemen dat het niet om een krabber gaat.

Wat ook niet in alle kringen van de bevolking in het putje zal vallen is het bezoek dat Alex de afgelopen dagen heeft afgelegd aan de jaarlijkse bijeenkomst van de Bilderbergkliek. Dit keer in Washington. Daar was onze vaasjesheffer samen met zeven andere VOC-ers: de liegende fietser, Wopke, Ben van Beurden (Shell), Vic Halberstadt (Leidse Sleutelaar), Ralph Hamers (UBS), Jean Marc Huët (Heineken) en Peter Wennink (ASML). Zoals gebruikelijk zonder al teveel ruchtbaarheid keuvelden ze daar met andere internationale wijsneuzen en samenzweerders ondermeer over Oekraine (what else), Rusland (what else), China (what else) en de kwalijke gevolgen van het gezeik rond die landen voor de globalisering en de zogenaamde great reset. Een geestvernauwing van het World Economic Forum dat in mei van dit jaar weer eens bijeen was in Davos en zich mocht verheugen in de aanwezigheid van ons nationale stijlicoon uit Buenos Aires. Druk, druk druk? Nou nou. Maar of het allemaal bijdraagt aan het herstel van de populariteit van onze royals. We hebben onze twijfels. U nog een vaasje? Dat is dan 5 piek. Dank u. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
05 juni 2022