Skip to main content

Roel van Aspekt

30 januari 2023

Soms heeft ie wel geleerd. Is ie op zijn schreden teruggekeerd. Geeft ie toe dat ie het bij het verkeerde eind had. Hij kan dat dus wel, Roel van Duijn. Maar toch publiceert hij zijn boekjes nog steeds bij Uitgeverij Aspekt (1).

Even terug naar zo’n leermoment van onze Roel. Hij richtte ooit het Comité tegen Misbruik van Macrobiotiek op. De aanleiding was de dood van zijn ex-vrouw. Deze leed aan kanker maar bezocht in plaats van een specialist de macrobiotische therapeut Adelbert Nelissen (2).

Da’s meer dan twintig jaar geleden. Ondertussen laat Van Duijn al weer een hele tijd boeken en boekjes op de markt zetten door Uitgeverij Aspekt. Het bedoeninkje van Perry en Wijnand Pierik mag je gerust de kraamkamer van alt right Nederland en België noemen (3).

Bij Aspekt staat de voormalige provo in het rijtje Pepijn van Houwelingen, Sid Lukkassen en Perry Pierik zelf. Stuk voor stuk hoekstenen van het Forum. En stuk voor stuk uitgaande van de stelling dat de generatie van 68 -lees: R v D- het einde van de wereld heeft ingeluid.

Is Van Duijn dus losgerammeld van zijn idealen van destijds? Je mag zulks wel vrezen. In een aankondiging van de nieuwe biografie leest het: ‘Hij blijkt een ziener die al in de twintigste eeuw problemen begrijpt die nu in volle hevigheid op ons af komen: klimaatcrisis, ongebreideld kapitalisme, migratie en populisme.’ (4)

Ik kan de biografie van Roel van Aspekt niet bestellen, het is dus aan jullie om te peilen in hoeverre de activist van weleer tegenwoordig heult met omvolkers, muslimbashers en ander bruin tuig.

(1) Zoals een week geleden de biografie Roel van Duijn, een ziener in Nederland, van Marc Wildemeersch
(2) https://www.stelling.nl/kleintje/edities/digitale/1999/april-331/macrobio(3) Zie onder meer het boek Aspecten van Aspekt, de bedrijfsvoering van een bruine uitgeverij en de serie Uitgeverij Suspect in Kleintje Muurkrant
(4) https://zeist.nieuws.nl/nieuws/7094/provo-en-kabouter-roel-van-duijn-80-jaar-biografie-verschijnt-vandaag/

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 januari 2023