Skip to main content

Exclusief

zaterdag 2 juli-2011
Een paar dagen geleden is in zijn woonplaats Genève eindelijk iemand achter het gaas gegaan die daar al jaren in had moeten zitten. Het gaat om Ali Aboutaam, een Libanees die samen met zijn broer Hisham tot de grootste kunst- en antiekschuifelaars ter wereld wordt gerekend. Ali sneuvelde na een gezamenlijke operatie van Italiaanse, Griekse en Turkse kunstsmurfen, die zijn illegale activiteiten al ruim een jaar in het snotje hielden. Mede op aanwijzingen van kunstmusketier Michel van Rijn, die momenteel driftig op zoek is naar een dundoek om dat triomfantelijk uit het raam te hangen. De smurfen confisceerden een enorme hoeveelheid gestolen stukken uit verschillende delen van het Meditterraanse gebied.
De twee firmanten van de Geneefse Phoenix Ancient Art gallery zijn in het verleden ettelijke malen in het nieuws geweest en nooit in deftige zin (1). Zo kreeg Ali ooit wegens smokkel een zeperd van 15 jaar voor zijn mik in Egypte, die hij overigens nooit consumeerde omdat Zwitserland zo'n keurige kunsthandelaar als Ali natuurlijk niet uitlevert aan een barbaars regime. En broer Hisham liep in New York tegen een zwaailicht op wegens de import van antieke Iraanse snuisterijen.
Ondanks deze pijnlijke voorvallen deden de twee broeders in het kwaad driftig zaken met talloze grote kunsthandelaren en musea. En hun kwalijke nering passeerde meestal moeiteloos gerenommeerde veilinghuizen als Sotheby's, Christie's, Bonhams etcetera. Maar ook in deze artistieke wereld is handel nu eenmaal handel.
Inmiddels is Ali in afwachting van zijn proces op vrije voeten gesteld. Na deponering van een uit de kluiten gewassen borgtocht. Hij loopt nog wel wat moeilijk door een aangelegde enkelband. Vluchten kan niet meer. Stay tuned.

1. Ook bij ons is het duo uitgebreid terug te vinden.

Klik hier om uw reactie toe te voegen