Skip to main content

Problemen aan het zwerk bij Baker,Tilly, Berk

11 juni 2017

Romke van der Veen heet ie. Geen kleine jongen die Romke. Hij was bestuursvoorzitter bij accountant- en adviesbureau Baker, Tilly, Berk (BTB) en lid van een stuurgroep (!) die deze graaibranche een tikkie moest fatsoeneren. Maar wat gebeurde er in 2014? Toen zag Romke zich genoodzaakt aan zijn dure stutten te trekken. Zowel bij BTB als bij de stuurgroep. Samen met een van zijn onderdanen had ie in 2006 voor een redelijk in de kluiten zittende Nederlandse ondernemer een belastingconstructie in elkaar gehangen. Ging zo: de niet met name genoemde ondernemer betaalde tonnen per jaar aan een trustvehikel op Cyprus voor merkrechten. Rechten die hij zelf had gekocht en vervolgens had doorgeschoven naar de trustmaatschappij. Die rolde de tonnetjes, uiteraard na aftrek van administratiekosten, keurig over naar de privérekening van de goocheme ondernemer, die dankzij deze constructie van Romke cs. aanzienlijk belasting “bespaarde” (1). Denk nou niet meteen die Romke moet achter het gaas. Hij had zich namelijk wel degelijk door fiscale BTB-experts laten voorlichten en die zeiden allemaal dat de constructie legaal was. Oftewel: Romke en zijn loonslaaf hadden niet de bedoeling om de blauwe brievenbrigade te lummelen. Dus een verblijf in een benauwd hokkie met een kleppie voor het doorgeven van de dunne soep met een homp brood zit er niet in. Trouwens, ze waren waarschijnlijk tot in lengte van dagen buiten schot gebleven als hun cliënt niet per ongeluk in een strafrechtelijk onderzoek terecht was gekomen. Daardoor raakten voornoemde experts in de stressmodus en haalden Romke's rechterhand in deze affaire over om alle verwijzingen naar de Cyprusconstructie uit de boekhouding weg te gummen. Had ie later spijt van. What else?
Wij staan bij deze soap even stil omdat het toen nog door Romke bestierde Baker, Tilly, Berk bij ons ook al eens in een uiterst vunzige rol voorbij is gekomen. Zie daarvoor in de serie “Tussen premies en piraten” bijvoorbeeld aflevering 58 dd. 21 juni 2012. Wist Romke ook niks van natuurlijk. Bestuursvoorzitters houden zich niet bezig met futiliteiten. Stay tuned.

(1) Uitspraak van Greg Elias (de Curacaose gap van koning Willy) tijdens zijn verhoor in het kader van het parlementaire mini-onderzoek naar Nederlandse betrokkenheid bij de “Panama Capers”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 juni 2017