Skip to main content

Gogme

woensdag 15 oktober-2014
Noem dat maar nebbish. Gisteravond werden we verblijd met het bericht dat na 020, ook 010 en 070 permanente bewakingsmurfen gaan neerzetten bij Joodse gebouwen en instellingen. Uit vrees voor copycats van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei jl. Komt zoiets uit de stratosfeer vallen? Niet als je Bibi's vernietigende kunstjes in Gaza erbij betrekt. Btw gesteund door een meerderheid van de Israëlische bevolking, die polletiek gezien steeds verder afglijdt naar eng rechts. Zo ging vorige week een zootje ongeregeld in Tel Aviv de straat op om eens flink stoom af te blazen en Afrikaanse vluchtelingen onvriendelijk te verzoeken op te rotten naar hun eigen land. Omdat ze een bedreiging vormden voor de Joodse identiteit van Israël. Geen schoorsteensurprise, want al eerder lieten ook Israëlische autoriteiten merken dat ze zwartjes niet zagen zitten (1). Mag je zeggen dat het maar om een bescheiden demonstratie ging, maar wat denk je van deze? Volgens een recente Israëlische enquête stond 46 procent van de ondervraagden achter de suggestie om Barack Obama een pakketje met ebola te bezorgen. Als cadeautje voor zijn 53ste verjaardag.
Nog een leuke enquête. Uit 2012. 59% van de ondervraagden vond dat Joodse burgers bij een sollicitatie voorrang moesten krijgen boven hun Arabische landgenoten. 42% procent wilde niet in een gebouw wonen waar ook Arabische landgenoten een plekje hadden gevonden. 42 procent wilde gescheiden onderwijs. 33% wilde afschaffing van het kiesrecht voor Arabische inwoners van Israël en 69% als het om de Palestijnse bevolking van de nog te bezetten West Bank ging. 74 procent was voor het aanleggen van gescheiden verkeerswegen. Er was nog meer ongein, maar voor het plaatje is dit wel voldoende. Dus hoe gek is het, dat de populariteit van een naar apartheid neigend Israël zo snel slinkt? Niet zo gek. Mag dat voor malloten en fanatici elders in de wereld een legitimatie zijn om tot rigoureuze dingen over te gaan? Nee. Maar met een beetje meer gogme in Jerusalem zou al dat gelazer en die extra bewaking misschien niet nodig zijn. Amen.

(1) Zie het artikeltje “Prikkeprik” van 19 december 2012 en deel 2 en 3 van respectievelijk 27 januari en 12 december 2013 (even hier op datum zoeken)

Klik hier om uw reactie toe te voegen