Skip to main content

Green deal

dinsdag 4 oktober-2011
Je moet in deze donkere maanden voor Kerst uitkijken met kritiek op zuidelijke bewindvoerders. Voor je het weet heb je een makreel in de brievenbus. Daarom zullen we deze keer niet met een tank over Maximus Verhagen heenrijden. We doen het iets subtieler. Laten wij zogezeid onze bevreemding uitspreken over zijn positieve houding ten opzichte van de nucleaire concentratie bij Borssele en de nieuwe kolenkit bij Delfzijl. Die zouden volgens Maximus noodzakelijk zijn om onze behoefte aan energie in de toekomst te kunnen garanderen. Tuurlijk, hij is best bereid om ook green deals te sluiten. Een windmolentje hier, een biomassaatje daar, de restwarmte van een krokettenfabriek, dubbele glas in loodramen in de kerk, etcetera, enzovoort.
Maar om in Delfzijl te blijven, volgens experts zit er onder de Eemshaven een enorm natuurlijk heet water reservoir, dat nog dagelijks van onderen wordt aangevuld. De techniek om dat hete water om te zetten in energie is betrekkelijk eenvoudig. En, beste Maximus, als we van die mogelijkheid gebruik zouden maken, dan hebben we die hele nucleaire en kolenshit helemaal niet nodig. Of ben je misschien te slap in je knieƫn om schijt te hebben aan al die energielobbies in Den Haag?
Oh nee, we zouden het beschaafd houden. Beste Maximus, er ligt in Delfzijl een groen alternatief om de vingers bij af te likken. Of ge een vlaai hebt verorberd. Wilt ge daar ook eens aandacht aan besteden. Als ge tijd hebt natuurlijk. Morgen misschien? Dank u wel.

Klik hier om uw reactie toe te voegen