Skip to main content

Nobel

maandag 6 februari-2012
Leuk idee. Maar wat woelde er bij Alfred nou precies onder zijn kruin toen hij indertijd een vredesprijs instelde? Wie had in zijn visie recht op een veiligheidspeld door zijn tepel? Ja, iemand die zich had ingezet voor de vrede tussen de volkeren, maar dat is net zo vaag als een lieveheersbeestje in een mistbank. Hij zal wel mensen hebben bedoeld die zich het spervuur uit de sloffen hebben gelopen voor het defintief uitbannen van oorlogen. Maar omdat die clausule niet nauwkeurig is omschreven gaat het betrokken Noorse comité zijn goddelijke gang en reikte de prijs bijvoorbeeld uit aan Schreibtischmörder Henry Kissinger en aan Al Gore. Een olieboer in milieuland die als voormalig vice-prez van de USSA medeverantwoordelijk was voor het bewust bombarderen van burgerdoelen in Servië. Een andere prijswinnaar was Barack Obama, een man die bereid is gebleken om de hele Islamitische wereld plat te democratiseren om de dollar binnenboord te houden.
Er is nu door vredesactivist en researcher Fredrik Heffermehl een officieel protest ingediend tegen dit geopolitieke prijzenbeleid. Om de lieve vrede te bewaren heeft het Noorse comité de zaak in behandeling genomen. Althans, formeel. Want de kans, dat aan het beleid een tikkie wordt gekrikt is uiterst onwaarschijnlijk. Dus is er nog hoop voor Yulija Timoshenko. De voormalige première van de Oekraïne die vorig jaar tot 7 jaar kruipruimte en een smeuïge boete werd veroordeeld wegens corruptie en nu heel nobel op het Noorse kandidatenlijstje is gezet.
Jammer dat de inschrijvingstermijn is verlopen. Anders hadden we graag onze buurman voorgedragen. Die heeft op 1 januari zijn honbalknuppel ingeleverd bij de buurtsmurf. Als teken van vrede.

Klik hier om uw reactie toe te voegen