Skip to main content

Opwarmertjes

17 maart 2017

Ons bolletje wordt warmer. Zeggen hullie van het KNMI en andere sterrenwichelaars. Dat komt omdat wij massaal CO2 de atmosfeer in pompen. En als we nog even zo door gaan komt er straks ook nog een stoot methaan vrij die de Russen in het noorden van Siberië hebben opgeslagen. Zou rampzalig zijn. Zeggen ze. Bovendien schijnt het ook al rampzalig te zijn dat een einde wordt gemaakt aan de chaos van het tropisch regenwoud en in de betrokken regio's keurige plantages worden aangelegd. Dit alles bij elkaar zou namelijk een stevige opwarming van de aarde opleveren. Met ondermeer als gevolg dat we Amsterdam alleen nog roeiend kunnen bereiken. Om dat te voorkomen zou het wijs zijn om een windmolentje en/of wat zonnepanelen op je dak te monteren en je heilige koe van een stekkerdoos in zijn reet te voorzien.

Trouwens, dat wassende water is niet het enige wat ons bedreigt. Wat denk je bijvoorbeeld van hagedissen van ruim drie meter? Die liepen 40 meloen jaren geleden in Birma rond en blijken een groeistuip te hebben gekregen door de vrij plotseling optredende opwarming van de aarde. Hoe dat nou kwam mag de uitvinder van het heelal weten. Kan nooit aan de brommer van de buren hebben gelegen of de vreugdevuren in de Arena als Ajax weer eens wat gewonnen had.

Denk nou niet dat wij onzin uitkramen. Dat van die hagedissen hebben wetenschappelijke kanjers van de Universiteit van Californië uitgevonden. En het kan niet op: een concurrerend licht van de Universiteit van New Hampshire legde gisteren ook zo'n ei. Die ging geen 40 maar 56 meloen jaren terug. Toen was volgens dit licht de buitentemperatuur gestegen met bijna 6 graden Celsius en hoefde je niet helemaal naar de Playa d'Inglès om je te laten verbranden. CO2? Methaan? De Russen? Werd niet vermeld. Maar een van de gevolgen van dat lekkere weer was het krimpen van warmbloedige zoogdieren. Honden hoefde je dus niet te kruisen om een kuttenlikkertje te kweken. Dat ging toen vanzelf. Paarden, geiten, katten, apen enzovoort. Allemaal dinky toys. Nee, er staat ons nog heel wat te wachten. Als we zo doorgaan.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 maart 2017