Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (016)

08 februari 2019

Het terugroepen van de Franse ambassadeur uit Rome, nadat de leidende Italiaanse politici Di Maio van de 5-sterren en Salvini van de Lega zich lovend hadden uitgelaten over de Gele Vestjes en zelfs een ontmoeting hadden met een fractie van hen die meedoet aan de Europese verkiezingen (terwijl de meerderheid zich juist niet met politiek wil inlaten), markeert 'de staat van de Unie te Brussel': niet bestaand. Ook in het erkennen van Guaido, de zelf-uitgeroepen president van Venezuela, ligt Italië dwars. Maar het idee dat 'Europese Verkiezingen' iets zouden kunnen veranderen in de situatie bestaat misschien bij de Italiaanse regeringspartijen, in Frankrijk niet.
In Frankrijk heeft Macron gisteren (donderdag) het tweede 'Grote Debat' gehouden, dit keer met jongeren. Hetzelfde beeld van een orerende Macron die in het plaatsje Autun (Bourgogne) ook honderden GJ trof die vergeefs een gesprek eisten. Wie wel uitgenodigd werden op het Elysée waren oppositieleiders Melenchon en Lepen. Hun pleidooi voor nieuwe verkiezingen voor de Assemblée (waar Macron's La République en Marche een meerderheid heeft) vond geen gehoor. Het is dus aan de straat.
Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren er vorige zaterdag 67.460 demonstranten in het hele land. Terwijl 80.000 agenten volgens hen op de been werden gebracht.  à 350 euro, de premie die ze voor inzet op zaterdag in de ME ontvangen. Volgens 'La Police en Colère' ('woedende politie') ging het om 290.00 demonstranten! 'Het Twaalfde Bedrijf' was een 'Witte Mars' voor de doden en gewonden van de afgelopen maanden. Jerôme Rodrigues (het '20e oog' dat werd uitgeschoten door de beruchte 'flashball') sprak op Place de la Bastille na een vreedzaam verlopen massademonstratie waarbij de politie zich niet liet zien en dus niets gebeurde. Rond de Champs Elysées vonden de gebruikeljke onlusten plaats.
Opvallend in de 'Marche Blanche' waren de invaliden in rolstoelen en hun verzorgers die samen de leuzen aanhieven. Demonstranten hand in hand. Arm in arm. Bekijk het hieronder.

'Liberez Christophe!' (de bokser die de demonstranten verdedigde). Blaasorkesten. Een jazz-saxofonist die de Internationale speelt. De creatieve leuzen, de witte tunieken, mensen met 'tache de sang' onder hun wang als eerbetoon aan hen die een oog moeten missen. 
Van de met veel tam-tam aangekondigde tegenbeweging der 'Rode Sjalen' wordt weinig meer vernomen.
Als er geen 'Casseurs' (vandalen) waren waartegen Macron zijn Assemblée vorige week een wet liet aannemen, zou hij ze uitvinden. En ook is de rol van de politie hierin zeer vreemd: NOOIT werd ook maar een vandaal gearresteerd. Zij kunnen hun gang gaan. Zodat Macron en Castaner vervolgens kunnen klagen over geweld. Al deze pogingen om het verzet te frustreren hebben tot nu niets uitgericht. Morgen 'Acte XIII'. Live te volgen. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
08 februari 2019
Op de barricades in Frankrijk