Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (063)

20 december 2019

Zelfs als het onwaarschijnlijke zou gebeuren, een accoord tussen de vakbonden en de regering Macron voor de kerst, betekent dit niet dat het volksprotest in Frankrijk voorbij zal zijn. De eisen van de Gilets Jaunes, als RIC, de ADP (de luchthavens van Parijs die Macron aan bevriende beleggers wil verkopen, het loterijwezen dat de regering wil privatiseren etc., die blijven bestaan), zij hebben een jaar lang iedere week gedemonstreerd en zijn het smeermiddel gebleken in het samenbrengen van het verzet van zoveel sectoren van de maatschappij. Meer dan 60 procent van de bevolking staat achter de acties. Volgens sondages van de pers in handen van het kapitaal. Het volksverzet in deze fase ontkennen heeft geen zin meer, zoals met de Gele Vesten dit jaar systematisch werd gedaan door MSM. Het land ligt vrijwel plat aan de vooravond van de belangrijkste feestdagen van het jaar. De elektriciteit werd afgesloten door EDF rond Nice aan de Cote Azur. Het toerisme loopt terug. Middenstanders klagen over verminderde omzet. Zo worden de tegenkrachten georganiseerd voor het nieuws van acht uur. Om het verzet te smoren. En toch lukt het niet tot nu. Een wonder.
De ontmoeting donderdag tussen premier Philippe en de bonden heeft geen enkel resultaat opgeleverd. Eenzijdig hebben de bonden de door het land gewenste gevechtspauze ('kerstbestand') tot 9 januari afgekondigd.
De Gilets Jaunes demonstreren uiteraard gewoon door en op de rondpoints in het land die al meer dan een jaar bezet worden zal het weer genieten worden van alle etenswaren die de mensen komen langsbrengen. Ik zit hier hoog in het gebergte en moet voor een groot gezelschap koken, maar als ik alleen was daalde ik af en zocht de gezelligheid van de eerste beste rotonde, met m'n baba au rhum en een fles champoepels. (WK)

WK
https://twitter.com/NiemandsKnegt/status/1208370728166395904?s=09

Ondanks alles voor de 58e zaterdag op rij!

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 december 2019
Op de barricades in Frankrijk