op de barricades in Frankrijk (029)
Laten we vooral niet vergeten dat Frankrijk het meest katholieke land ter wereld is. De hoeder van het Vaticaan. Zoals het Katholieke vakbondsblad de Volkskrant tevreden vaststelde bracht de brand in de Notre Dame de Fransen 'weer samen', na de onrust van 5 maanden Gele Vestjes. Voor president Macron, die de uitslag van het Grote Debat uitstelde, kwam het als een geschenk uit de hemel, aan de vooravond van de 'heilige week'. 'Allemaal weer samen', de blijken van ontzetting vanuit de hele wereld en de verzekering van de regeringsploeg van 'Jupiter' dat de kathedraal weer 'mooier zal worden dan hij was', hoe een ongeluk een geluk kan zijn. Wie wil nu nog demonstreren, terwijl het symbool van het katholieke Frankrijk nog nasmeult?
Nu valt de betekenis van de Notre Dame de Paris moeilijk te overschatten. De in de 12e eeuw gebouwde kerk was de grootste van zijn tijd en een voorbode van de rol die Parijs zou spelen in de geschiedenis. Een bewijs van de technische voorsprong die Frankrijk zou nemen op de rest van de wereld. De plaats waar haar koningen zouden worden gekroond, getrouwd en begraven. Het Parijs van 'Paris vaut bien une messe', van Napoleon en Josephine en van Victor Hugo. De plaats ook waar tijdens de Revolutie de revolutionaire cultus van 'het opperwezen' werd gehouden, omdat zonder nog voor onmogelijk werd gehouden.
De relatie met de kerk is in het land van de 'laiscitee' altijd ambigue geweest en zal dat blijven. Acte 23 komende zaterdag zal anders zijn in het licht van de uitslaande vlammen in het centrum van Parijs, waar normaal de traangasgranaten voor rook zorgen en de mensen ogen worden uitgeschoten en nu gewijde muziek klinkt.
Maar evenzeer als katholiek is Frankrijk ook het land van de Revolutie. En die gaat door, of Macron het nu wil of niet. (WK)