Skip to main content

Op de barricades in Frankrijk (017)

12 februari 2019

Het afschuwelijke politiegeweld tijdens 'Acte XIII' van de Gele Vestjes heeft tot een 5e hand die werd afgerukt door een politiegranaat geleid, vlakbij de Assemble'e Nationale. Het slachtoffer was een 21-jarige jongen uit de Parijse voorstad Argenteuil die aan het fotograferen was toen hij werd getroffen. In zijn vergeefse pogingen het verzet met geweld te breken neemt de regering Macron zijn toevlucht tot steeds drastischer onderdrukking. Uitstekend gedocumenteerd door Vanessa Beeley. De casseurs (vandalen) laat de politie hun gang gaan om de GJ vervolgens van vernieling te kunnen beschuldigen. Het 'Black Bloc' (zg. 'anarchisten' en 'Antifa's') werkt nauw samen met de regering om het volksverzet in een kwaad daglicht te stellen. Daar zijn steeds meer analyses van overtuigd. Zonder de 'casseurs' zou de positie van Macron nog hopelozer zijn. Het "geweld van de demonstranten" is zijn redding.
Volgens de regering ging het afgelopen weekend om 50.000 demonstranten in heel Frankrijk; het 'Syndicat France Police -Police en colére' kwam tot 240.000. De mensen moeten met het afschuwelijke politiegeweld bang gemaakt worden om voor hun rechten op te komen. Maar dat blijkt niet te lukken. De mensen worden alleen maar woedender. Niet alleen in de grote steden maar overal (bijvoorbeeld in een stad als Lorient en zelfs in de kolonie Réunion) worden ieder weekend massale manifestaties georganiseerd. Met vrouwen en kinderen; bejaarden en invaliden. En nog steeds steunt volgens alle peilingen een meerderheid van de bevolking het verzet. De steun neemt zelfs toe.
De uitlatingen van Macron over de gearresteerde bokser Christophe Dettinger die de demonstranten met zijn vuisten verdedigde dat hij zijn tekst op de video voordat hij zich bij de politie liet inrekenen ingefluisterd kreeg door een 'extreem-linkse advocaat' omdat een 'zigeuner-bokser' zoiets niet zou kunnen verzinnen (terwijl hij een voortgezette studie heeft voltooid) heeft tot een woedende reactie van zijn vrouw geleid.   
Dat Macron heeft verklaard dat hij zelf ook 'Gilet Jaune' zou zijn is helemaal lachwekkend. Deze week organiseerde hij zijn 'Grand Debat' met scholieren. 'De volgende ronde gaat hij naar de creches' schamperde een demonstrant. Macron voert campagne voor de Europese verkiezingen, waarvan hij verwacht dat de uitslag een matigende invloed zal hebben op de volkswoede.
Ook door de week gaan de demonstraties door. Van duizenden rijschool-instructeurs die het Parijse verkeer vastzetten tot een stille tocht in Argenteuil voor de jongen die door politiegeweld invalide is gemaakt.
'Deze regering begint steeds meer op het Ancien régime te lijken', trok een tv-commentator de vergelijking. Het bewind van Louis XVI die onder de guillotine stierf. Dat is het verschil tussen Frankrijk (en ook Rusland) en andere staten: ze hebben een voorbeeld.  (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
12 februari 2019
Op de barricades in Frankrijk