Skip to main content

One way wind

11 februari 2016

Flinke waai de laatste tijd. En dat zal bij de aanhangers van het optrekken van meer driearmige bandieten tussen de koeien en de boerenkool, aan onze brede rivieren die traag door oneindig laagland gaan, aan het tuinpad van Wim Sonneveld's vader en op de Noordzee, de Noordzee, de Noordzee wijd en koud een brede glimlach veroorzaken. Maar over dat laatste heeft het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft een paar dagen geleden een ernstig rapport gebaard. Die pootjebaaiende windmolens, die bijvoorbeeld het uitzicht bij Egmond aan Zee voorgoed naar de kloten hebben geholpen, moeten zich volgens buuf Merkel's milieubollebozen 25 jaar een ongeluk draaien om op het break even point te belanden. Tenminste als je geen rekening houdt met de schrikbarende kosten aan onderhoud dat je in die 25 jaar moet plegen. Schilderen, roestbestrijding, APK-tje. En je kan die bandieten niet naar binnen trekken. Dus al die werkzaamheden moeten ter plekke tussen de schuimkoppen worden uitgevoerd. Moet het weer bovendien wel een beetje meezitten. En wanneer zit dat mee? Kortom, hoeveel mag dat allemaal kosten?
Nou, wat kwam er tijdens de persconferentie van eerder genoemde Gesellschaft uit de mondholte van ene Peter Praun rollen? Het volgende. Komt ie:

Onderhouds- en reparatiekosten van offshore windturbines lopen op tot zo'n honderd keer de kosten van zo'n turbine zelf ... Terwijl de kosten van de metalen coating bij de constructie van een turbine aan land tussen de 20 à 30 euro per vierkante meter bedraagt, kan dat voor offshore turbines wel tot een paar duizend euro's oplopen”.

Zeg Henk, zullen we de zee verder maar de zee laten? Want wat heeft het voor zin om al die lorrenparken te installeren als we over een halve eeuw misschien eens uit de kosten zijn? Tuurlijk, gas en olie lopen af, de kolenboer is bijna met pensioen, atomen lastigvallen is uit den boze, het zonnetje is vaak op vakantie, warm water uit de grond laten rondtollen kan lang niet overal, dus bedenk een list Henk. Daarvoor ben je aangenomen. Iedereen een hometrainertje met een dynamo in de kamer. Is dat niet wat? Kom op Henk, laat eens iets van je horen. Voor het te laat is.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
11 februari 2016