Skip to main content

Darfur en Congo

maandag 2 augustus-2004
Op 1 juli berichtten we hier dat er sprake was van olievondsten in Darfur, Sudan. De Franse oliemaatschappij Total zou onderhandelen over mogelijke olieconcessies. Inmiddels is er meer bekend over de olie in Darfur. Meer dan één miljoen mensen zijn op de vlucht voor losgeslagen milities zoals de Janjaweed, en gewone bendes. Ook de burgeroorlogen in Zuid Sudan en de omringende landen hebben het gebied ontwricht, paramilitaire groepen roven en plunderen al jarenlang relatief ongestraft, en dan zijn er nog de toenemende spanningen tussen rondtrekkende nomaden en de plaatselijke bevolking. De oprukkende woestijn maakt het leven er niet eenvoudiger op.Alsof het niet ingewikkeld genoeg is: de Janjaweed milities komen uit dezelfde ethnische groep als de vluchtelingen en hebben dezelfde religie (Islam). Het heeft er alle schijn van dat de Sudanese regering actief betrokken is bij het deels ontvolken van de streek: luchtaanvallen en coördinatie met de Janjaweed. Zie het rapport van de mensenrechten organisatie Human Rights Watch.
In zijn poging om de oorlog in Irak uit de publieke aandacht te krijgen (de verkiezingen naderen immers) heeft B.Lair aangekondigd dat hij wel troepen naar Sudan wil sturen. De uiterst pro B.Liar krant The Guardian heeft een pleidooi gehouden voor zo’n interventie.
In het nabijgelegen Congo heeft de al decenniadurende binnenlandse oorlog (krijgsheren, buitenlandse interventiemachten en meer van dat moois) naar schatting zo’n 2 tot 3 miljoen mensen het leven gekost. Het aantal vluchtelingen is niet te tellen. Maar: weinig aandacht in de media en geen dreiging met interventie van het westen.
Een (klein) verschil tussen Congo en Sudan is dat in het eerste land geen olie gewonnen wordt, maar het tweede grote olievoorraden heeft. Algemene informatie over de maatschappijen die in de Sudan actief zijn en de gebieden waar ze aan de slag zijn of gaan kunt u hier vinden. Met name Zuid Darfur kent grote nog onontgonnen voorraden, maar jammer genoeg voor het westen is de concessie deels eigendom van de Chinese National Petroleum Company

Klik hier om uw reactie toe te voegen