Skip to main content

OH!

09 december 2015

Wat een Scheisse hè? Geknoei met CO2-cijfers en hoppa het hele Volkswagencomplex zakt door zijn chassis. Eén voordeel is er: we zijn ook meteen van dat overjarige model van Schiffer af met haar chauvinistische Duitse gelul. Het sterke gerucht gaat namelijk dat bij de concurrentie in tante Angela's Bude dezelfde truuk is toegepast. Maar er is nog meer Schweinerei. In Brazilië. Daar is tussen 2011 en 2014 een soort waarheidscommissie in touw geweest. Om een reeks van afzichtelijke misdaden te onderzoeken die tussen 1964 en 1985 onder auspiciën van een door de USSA aan het bewind geholpen junta zijn gepleegd. Een van de ondernemingen die enthousiast participeerden in de jacht op bijdehante burgers was Volkswagen in Sao Paulo. Dat had zijn interne “veiligheidsapparaat” in elkaar laten hangen door ene Franz Stangl. Een expert die op het gebied van martelen en moorden zijn sporen had verdiend in Sobibor, Treblinka en de Adriatische kustgebieden van het Derde Rijk. Na de oorlog nam deze vrolijke Franz de poten naar Syrië en van daaruit naar Brazilië, waar hij in 1959 aan de slag ging bij Volkswagen. Van Kruis naar Kever. Met name vakbondsleden kregen zijn warme aandacht. Onder wie de latere president Lula, die in tegenstelling tot talloze collega's het er levend afbracht. In 1967 werd Franz vooral door de inspanningen van Simon Wiesenthal bij de vodden gegrepen en uitgeleverd aan Duitsland, waar hij in 1970 tot een levenslang verblijf in een kerker werd veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de moord op 900.000 mensen tijdens WO II. Dat verdere leven duurde maar een jaar. Toen kreeg Franz een hartaanval en ging ashes to ashes.
Niet iedereen in Duitsland zal die gang van zaken aangenaam hebben gevonden. Neem bijvoorbeeld Heinrich Lübke. Ten tijde van de coup in Brazilië Westduits Bondspresident, die zich in 1964 als eerste buitenlandse hotemetoot bij de junta aandiende om de onderlinge economische banden wat strakker aan te halen. Ondermeer ten faveure van Volkswagen. Oom Heinrich had overigens net als Franz Stangl een bruin verleden en had bijvoorbeeld tijdens het regime van Adolf een aardige reichsstuiver verdiend aan de bouw van het Auschwitzcomplex (1). Maar dit terzijde. Wij hadden Bernhard om Nederland te promoten en dat was ook niet erg deftig.
Terug naar de Braziliaanse waarheidscommissie. De bevindingen van die club hebben deze week geleid tot een aanklacht van het OM tegen het interne terreurbeleid bij Volkswagen. Het duurt nog even voordat het proces op gang komt, maar de eerste reactie op het besluit is er al. Claudia Schiffer: “Oh”.

(1) Dat zijn opvatting over gekleurde rassen in de Nazi-periode een stevig plekje tussen zijn kwabben had gevonden moge blijken uit de aanhef van een toespraak bij een staatsbezoek aan Liberia: “Sehr geehrte Damen und Herren, liebe Neger”. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 december 2015