Skip to main content

Groetjes uit Boekarest

dinsdag 4 november-2014
Volgend jaar is het zover. Dan krijgen de Roemenen hun salaris in euro's uitbetaald. Hun uitkering trouwens ook. Of ze die nou binnenslands of buitenslands bij elkaar harken. En of ze daarbij slimme kunstjes uithalen om hun inkomen wat op te krikken (1).
Denk nou niet, dat alleen Dimitri met de pet zulke kunstjes uithaalt. Op 26 november kondigde het Departement van Anti-corruptie in Boekarest een diepgaand onderzoek aan naar het twijfelachtige gedrag van 9 voormalige ministers. Zowel van sociaal democratische als liberaal conservatieve huize. Die hebben in het afgelopen decennium mogelijk allemaal meegedaan aan een enorm rondje corruptie op de kermis van Bill Gates. Vooral het contract waarbij geregeld werd dat alle schoolgaande Roemeense kindertjes een apparaat van Siemens voor hun snuffer kregen met leuke programmaatjes van Bill stinkt volgens de departementale snuffelaarski als een bos sprotjes uit de Middeleeuwen. De Roemeense regering betaalde voor de deal, die onderweg nog eens werd aangepast, 54 meloen dollar. Maar een plukje van de bij de deal betrokken meisjes en jongens uit de overheidssector beurde in totaal rond de 20 meloen aan steekpenningen. Onderwie naar de overtuiging van het Anti-corruptieteam die 9 ex-ministers.
Gisteren mochten de Roemeense burgers naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De Sociaal Democraat Victor Ponta heeft gisteren de eerste etappe met ruime voorsprong gewonnen en zal naar verwachting op 2 november met de gladiolen gaan strijken. Hoewel ook Victor niet naar Chanel ruikt. Zo waren er berichten over zijn irregulier verkregen huizenbezit in het buitenland en zijn activiteiten voor de Roemeense inlichtingendienst tussen 1997 en 2001. Heeft tot nu toe geen effect gehad op zijn race naar het presidentschap. Waarom zou het ook.

(1) Zie dit verheffende artikeltje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen