Skip to main content

In banks we trust (002)

26 maart 2017

donderdag 5 oktober-2006
De ING deed tot een paar maanden geleden een triootje. Samen met de Royal Bank of Scotland en BNP Paris zorgde onze bloedeigen Grossbank voor een krediet van 300 meloen dollar voor een niet zo erg fris clubje in Amstelveen: Trafigura Beheer BV. De onderneming die gewapend met een vodje papier van een of andere lokale hotemetoot op verschillende plekken in Abidjan stiekem een voorraadje dodelijke shit neerpleurde, waarover nu ineens verwonderlijk veel heisa is, terwijl het rondwaren van Hein Anorexia in Afrika normaliter in de kijkcijfers veel minder scoort dan toppertjes als Dancing on Ice of Twee gierende nichten over de vloer. Door dat krediet is een streep getrokken. De ING doet niet meer mee. En de andere jongens ook niet.Wat was de aanleiding?
Nou, in mei 2001 had Trafigura de olietanker Essex gecharterd voor het vervoer van een olievoorraadje van een Iraaks olieplatform in opdracht van de Franse onderneming Ibex Energy France. Gebeurde binnen de context van het oil-for-food programma, waardoor Saddammeke het aantal doden onder de Irakese bevolking wegens gebrek aan alles nog een beetje kon minimaliseren. Na inspectie werden nog eens 230.000 barrels extra in het ruim van de Essex gepompt. Een stiekem één-tweetje tussen Trafigura en Ibex, dat naar buiten kwam omdat de kapitein van de Essex op volle zee alarm sloeg.
Tijdens zijn verschijnen voor de Britse kadi erkende het hoogste baasje van Ibex dat ze een dergelijk geintje ook al eens in 2000 hadden uitgehaald. Met aan het roer het Amstelveense Trafigura. Voor dat extraatje hadden ze 5,4 meloen dollar aan Saddammeke betaald. Hoeveel ze ervoor hadden gevangen verhaalt de story niet. Ook wat moeilijk te achterhalen, want op instigatie van Trafigura was al het papierwerk van de transactie door de shredder gegaan.
Bij dit soort gerotzooi achter de schermen is vaak ook nog een zogenaamde consultant nodig. Een zakkenvuller uit hoge kringen die de zaakjes afdekt. In dit geval ging het om ene Philippe Mauguin, de broer van Patrick Mauguin, een gabbertje van president Chirac. Voelt u de fijne nuance? Kijk, en met zulke high society in de buurt wilde ING wel in de financiering van de shit van Trafigura stappen. Maar er is meer. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
In banks we trust