Skip to main content

Network of Death

07 mei 2016

Zo heet een boek. Geschreven door drie Duitse collega's: Daniel Harrich, Danuta Harrich-Sandberg en Jürgen Grässlin. Gaat over de illegale leverantie van 9000 assault rifles aan Mexico door de firma Heckler & Koch. Met bedekte toestemming van buuf Merkel's Exportbureau en haar ministerie van Economische Zaken. Bedekt, omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken de export van wapentuig naar het favoriete land van de Zangeres zonder Naam (rip) in beginsel had verboden.
Voorwaarde was wel dat die rifles niet in de gewelddadige Mexicaanse provincies Guerrero en Chihuahua terecht zouden komen. Maar hoe kan je zoiets garanderen niet waar? Een deel van de leverantie kwam daar dus wel terecht en werd in september 2014 gebruikt bij het uitdunnen van het Ayotzinapa college in Iguala, een stad in Guerrero. Burgemeester Abarca Velazquez kreeg het erekruis van de stichting Kop van Jut opgespeld en zijn lokale smurfen een oneervolle vermelding. Maar naar alle waarschijnlijkheid was het Mexicaanse leger verantwoordelijk voor de slachting waarbij 6 studenten het leven lieten, 27 gewond raakten en 43 van de aardbodem verdwenen. Met name dat laatste veroorzaakt nog steeds de nodige eilie, omdat de Mexicaanse regering voortdurend probeert het onderzoekskarretje in een ravijn te parkeren.
Terug naar het boek. Dat bevat saillante documenten die het verhaal over het schandaal dat aan het andere schandaal voorafging ondersteunen. Nou het leuke. In plaats van een diepgaand onderzoek en een veroordeling van de schuldigen lopen onze drie collega's een goeie kans om voor de kadi te worden getrokken. Ze zouden staatsgeheimen op de Kinderköpfchen hebben gemieterd en dat schijnt niet te mogen. Bij buuf is het al net zo als in Mexico, Turkije of Nederland. Persvrijheid is allemaal heel leuk, maar als de vuiligheid van de staat in het geding is ligt het net even anders.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 mei 2016