Skip to main content

Puk en de verlepte roos

maandag 8 december-2008
Een paar weken geleden een hele bunder heisa uit Georgie. Twee presidenten zouden bij de grens van Zuid-Ossetie bijna een Russische kogel voor hun reet hebben gekregen. Het ging om de eeneiige Poolse leider Lech Kaczynski aka Puk en zijn Georgische tegenvoeter Misha Saakashvili (1). Puk was daar om een feessie ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van de zogenaamde rozenrevolutie op te vrolijken, maar werd samen met de echtgenoot van ons Zeeuwse pakkie boter schielijk in zijn limo teruggedrukt en afgevoerd. Later verklaarde de voorzitter van de Poolse landdag, dat het niet zeker was dat de kogels afkomstig waren uit het vijandige kamp. Het konden ook Georgische vreugdesalvo's zijn geweest. Zielig.
Hadden de Ruskies overigens een moverende reden om deze twee muppets van een extra gaatje te voorzien? Wat dacht u van deze: Eind vorige week raakte bekend, dat Polen een partij GROMs had verpatst aan Georgie. Een eigen goedkope versie van de Amerikaanse Stinger die tot op vijf kilometer choppers en ander laagvliegend ongemak uit de lucht kan halen. Over de vraag of die leverantie tot het stiekeme gedeelte van de Poolse wapenexport heeft behoord of het legale zijn de geleerden het nog niet eens. Maar zeker is wel dat een x aantal van Misha's GROMs naar Amerikaans voorbeeld uit de jaren tachtig is versjacherd aan Tsjetsjeense baarden (2). En wat die ermee van plan zijn moet zelfs voor een niet bijgeschoolde PABO-student duidelijk zijn. Een remake van Rambo III. Waarin de kouwe oorlog en de baardbestrijding elkaar ontmoeten en een lookalike van Poetin aan zijn ballen wordt opgehangen door een brullende rozenkweker. Moet te doen zijn.

(1) Zie meer over Puk Kaczynski en zijn broertje Muk in de kleine maar oh zo fijne serie "Pools landdagje" uit 2007.
(2) In die jaren tachtig leverde de Amerikanski's Stingers aan de FC Osama in Afghanistan ter bestrijding van Russische choppers. Zouden later allemaal zijn teruggestuurd naar de afzender. Ja, ja.

Klik hier om uw reactie toe te voegen