Skip to main content

Leugens en nog eens leugens

26 juni 2016

Een week of wat geleden stak er een stormpje op in een glas water. Anders kunnen we het niet noemen, zo’n 50 hoge medewerkers van het VS Ministerie van Buitenlandse Zaken die openlijk pleitten voor een oorlog tegen Syrië. Ontslagen? Hahaha, wat denkt U, gewoon de aankondighing van het buitenlandse beleid van Hellary: meer oorlogen. Eén van de betrokkenen bij die publicatie was de voormalige VS ambassadeur in Syrië, Robert Ford. In een interview verklaarde hij weer eens dat er onderhandeld zou moeten worden tussen de Syrische regering en de jihadi’s. Dat was altijd het Amerikaanse beleid geweest, onderhandelen en waar nodig vreedzaam betogen. Geen gewelddadig omverwerpen van een gekozen regering maar dialoog en onderhandelen. Dat zou Ford altijd hebben gezegd in al zijn gesprekken met de oppositie.
Klinkt allemaal wel heel humanitair, bijna onamerikaans. Zeker uit de mond van een man die de rechterhand was van John Negroponte (de man van de doodseskaders in Midden Amerika en later VS Ambassadeur in Baghdad, zie hier een bron).
Gelukkig hebben we hier een getuige die dit tranentrekkende betoog kan ontzenuwen. Dat is S. Rifai, één van de betrokkenen bij die gesprekken. Volgens hem liep het allemaal wel ietsje anders.
De Amerikaanse boodschap bij monde van ambassadeur Ford was duidelijk: Assad moest weg, in gesprekken met de oppositie vertelde Ford dat er geen dialoog mioest plaatsvinden. Verder adviseerde Ford de oppositie om op toernee te gaan in Europa met de boodschap dat Assad weg moest. Rifai vraagt zich af of de reisjes naar de Turkse grens om te praten met opstandelingen ook bedoeld waren om die dialoog te realiseren. En vreedzame betogers? Laten we wijlen pastoor Frans van der Lugt aan het woord, (vermoord in Homs in augustus 2014): “Vanaf het begin waren er gewapende demonstranten bij de demonstratie. Zij begonnen te schieten op de politie”. Allemaal ouwe koek natuurlijk: Assad moet gewoon weg.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 juni 2016