Skip to main content

Diplomatennaaiers (001)

02 april 2017

woensdag 18 december-2013
Nee, je zal tegenswoordig diplomaat zijn. Valt niet mee. Hebben we een paar maanden geleden nog gezien. Rijdt het vrouwtje van meneer Borodin met een flinke neut in haar lijf in Den Haag vier auto's in de prak. Gebeurt dat niet dan komen we waarschijnlijk nooit aan de weet, dat meneer ook niet vies is van een slokkie en dat ie na inname af en toe zijn koters aftuigt. Met als eindresultaat dat het lieflijke gezinnetje nu waarschijnlijk ronddart in de steppen van Centraal Aziƫ. Trouwens, ook onze plaatsvervangende ambassadeur in Moskou zou dan geen pak slaag hebben gehad, omdat ie toevallig dezelfde voornaam heeft als de burgemeester van Maastricht.
Binnen dit kader is er vorige week ook iets gebeurd in New York. Toen werd de India'se diplomate Devyani Khobagrade in de boeien geslagen door een paar ijverige smurfen van de NYPD. Niet omdat ze in een bezopen bui haar koters aftuigde, maar omdat ze werd verdacht van visafraude. Wil dus ondermeer zeggen, dat de opdrachtgevers van de betrokken smurfen precies wisten wie en wat Devyani was. Diplomatieke onschendbaarheid? Schijt aan.
En zo belandde de buitengewoon appetijtelijke officiƫle vertegenwoordigster van India in een soort apenkooi, die verder nog was bevolkt door luitjes uit een wat ruwer onderdeel van de samenleving. Ze werd tijdens haar verhoor bijna in haar diplomatieke blote kont gezet, er werd bij haar bloed afgetapt voor een DNA-tje en ze kon pas naar huis toen er 250.000 dollar borg was opgehoest. Overigens ontkende Devyani dat ze ooit iets frauduleus had gedaan.
Net als bij dat gevalletje van Borodin reageerde het bewuste thuisland furieus. Een Amerikaanse parlementaire delegatie die in New Delhi afspraken had met een heel stel hoge India'se politici kon meteen de zenuwen krijgen en Washington werd verzocht alle identiteitskaarten van consulair personeel in India in te nemen. Als je het hebben wil, kan je het krijgen. Nee, die immuniteit van diplomaten is ook niet meer wat het geweest is. Ook daar slaat de inflatie toe.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Diplomatennaaiers