Skip to main content

Krimi

07 mei 2016

Als het een filmscenario was, zou het als ongeloofwaardig worden neergesabeld. Weliswaar een ontvlambare mixture, neo nazis, politici, politie, veiligheidsdiensten, en uiteraard een moord of wat. Kortom alle ingredienten voor een aflevering van Tatort.
't Begint tegen 5 uur in een internetcafe in Kassel, april 2006, waar de eigenaar, Halit Yozgat, wordt vermoord. 't Moordwapen heeft een geluidsdemper en zit in een plastic tasje, zodat de patroonhulzen worden opgevangen.
De politie verdenkt buitenlandse daders ervan, alhoewel het de 10e moord op een buitenlander is. De moordcommissie ondervraagt getuigen, maar een bezoeker meldt zich niet als getuige. Na wat speurwerk wordt duidelijk dat het ene Andreas Temme is. Andreas gebruikte een pseudoniem, Schneeberg, in dat cafe. Bij de ondervraging van Andreas, lijkt zijn geheugen wel een zeef, hij weet niks, zag niks, hoorde niks. Kan allemaal, maar dan blijkt dat Andreas werkt voor de Verfassungsschutz, zeg maar veiligheidsdienst. Uiteindelijk zegt Andreas pornosites te hebben bezocht. De politie komt erachter dat hij daar beroepsmatig was, en kort voor en kort na zijn bezoek te hebben gebeld met een neonazi. Een andere getuige zegt dat Andreas een plastic tas met een zwaar voorwerp bij zich had, de tas puilde uit. Bij verder onderzoekt stuit de politie op een muur van stilzwijgen, noch de baas van de veiligheidsdienst, noch de politiek verantwoordelijke minister geven toestemming. Wel worden wat gegevens verstrekt, soms zwart gemaakt.
In januari 2007 besluit de politie om geen verder onderzoek te doen. Maar wat veiligheidsdienst en minister niet weten is dat de politie de mobiel van Andreas heeft afgeluisterd.
Als begin november Beate Zschaepe wordt gearresteerd, als lid van de neonazistiese NSU, waarvan andere leden die serie moordaanslagen hebben gepleegd, komt de moord in Kassel weer in the picture. Er volgen huiszoekingen bij Andreas, en het blijkt dat hij zelf neo nazi is, zijn bijnaam was Kleine Adolf. Wapens, drugs, geheime documenten en nazi literatuur blijken in zijn bezit te zijn.
De telefoontjes van Andreas waren met ene Benjamin Gaertner, ook al neonazi, en als verklikker werkzaam voor de veiligheidsdienst, gerund door Andreas. 't Lijkt erop dat de veiligheidsdienst kostte wat kost wilde vermijden dat de indruk zou ontstaan dat zij zelf betrokken was bij de serie moorden.
De media storten zich erop en hun boodschap is snel duidelijk: toeval en meer toeval, Andreas was gewoon op de verkeerde tijd op de verkeerde plek. (Sueddeutsche Zeitung en Panorama van 05.07.2012).
Ongelukkig toeval en niks aan de hand, niks diepe staat, alles is onderzocht, echt alles, aldus de redacteur van de SZ. Ga toch rustig slapen.
Maar dan komen afgeluisterde gesprekken aan het licht, gesprekken waarin de leiding van de veiligheidsdienst Andreas aanstuurt qua verklaringen. Leugens met rugdekking. Interessant is dat de leiding het heeft over de Kasselse problematiek, daarmee te kennen gevend dat het niet om een incident ging. Maar zoals te verwachten worden deze protocollen niet in de rechtszaak tegen Beate ingebracht. Er blijken 35 dikke dossiers te bestaan van de Temme-affaire, die geheim blijven en niet toegankelijk zijn voor advocaten.
Kortom, niks aan de hand, ga rustig slapen, de staat waakt over uw veiligheid. Einde aflevering.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 mei 2016