Skip to main content

Artistiek

dinsdag 4 april-2006
Als je in België doodgaat en je hebt een beetje poen, dan meldt zich net als bij ons de heer Fiscus bij de erven in verband met de successierechten. Dat gebeurde dus ook nadat baron Paul Janssen in 2003 naar hoger sferen verhuisde. Hij had flink wat pecunia verworven met zijn farmaceutische ondernemingen en dus moest zijn achtergebleven echtgenote Dora een navenant bedrag ophoesten: 7½ meloen euro. Daar had ze een artistieke oplossing voor bedacht. Zij wilde haar verzameling van pakembeet 350 pre-Colombiaanse kunstvoorwerpen overdragen aan de staat. In casu aan het Jubelparkmuseum in Brussel, dat al meer van dit soort objecten in vitrines heeft opgeborgen. Chatte dans la mangeoire zou je zo denken. Niet.
Want Vlaanderen vond dat het rechthebbende was en dus ontstond er eilie met de federale staat.
Er zijn inmiddels legio oplossingen voorbijgekomen en een paar ultimata van Dora verlopen en je mag gerust spreken van een patstelling zonder je een bult te vallen op de Muur van Geraardsbergen. Met name Dora staat niet te jubelen en wil de verzameling wel verkopen aan een buitenlandse museale gegadigde. En dat vindt iedereen tussen Baarle Hertog en Menen weer zonde.
Nou is het gekke, dat niemand zich afvraagt of die verzameling van Dora eigenlijk wel zo kosher is. We zijn weliswaar ergens het romantische verhaal tegengekomen dat Dora en Paul bij leven allerlei antiquariaatjes en rommelwinkeltjes afstruinden op zoek naar uitingen van pre-Colombiaanse articiteit, maar da’s wel wat vaag. Het zal toch niet zo zijn, dat ze bijvoorbeeld af en toe in het rommelwinkeltje van Emile Deletaille in Brussel terechtkwamen. Een specialist in pre-Colombiaanse en Afrikaanse antieke kunst, die wij ooit eens in de vuurlinie hebben gehad toen hij gestolen Nok-beeldjes in de aanbieding had en bij de TEFAF in Maastricht bezoek kreeg van een paar koddebeiers.
Navraag bij onze Londense correspondent leerde ons, dat praktisch alles wat op de markt aan pre-Colombiaans voorbijkomt gestolen is. Stel je voor, dat de Vlaamse regering Dora’s collectie overneemt en binnen no time blijkt dat de provenance net zo rammelt als een boerenkar op de kasseien. Awel, dan heeft de Vlaamse staat een chatte de 7½ million dans le sac en dat kan de bedoeling toch niet zijn. Een goede raad van KM: pleeg eerst eens onderzoekje alvorens een kogel door de basiliek te jagen. Brengen we niks voor in rekening. Geheel gratis.

Klik hier om uw reactie toe te voegen