Skip to main content

Wildlife in Zuid-Afrika (001)

31 maart 2017

maandag 13 november-2006
Bij ons in Nederland ontmoeten heren van de gestampte vleespot en topjongens uit de categorie speurneuzen elkaar met enige regelmaat in sportscholen en aanverwante gala’s of op achterbanken van dienstvehikels, maar in Zuid-Afrika gaat het iets beschaafder toe. Als je tenminste het dagboek van ene Glenn Agliotti mag geloven. Da’s een meneer die momenteel door de Scorpions, een speciale opsporingseenheid, wordt gegrild vanwege olijke kleinigheden als het exporteren van mindbenders ter waarde van 250 meloen Rand, niet geheel koshere handel in Marlboro’s, het drijven van een wasserette, bendevorming en corruptie. Dat laatste heeft vooral betrekking op zijn jarenlange vriendschappelijke banden met Jackie Selebi, het opperhoofd van zeg maar het KLPD van Zuid-Afrika en president van Interpol (!), die zich onderandere manifesteerden in het gezamenlijk nuttigen van talloze bakkies leut en het organiseren van regelmatige ontbijtseances.
Nou is nog niet bewezen dat vriend Glenn inderdaad een boefje is. Lullig is wel dat zijn gabber Clint Nassif, directeur van een beveiligingsbedrijf en ook al geen onbekende voor de Interpolbeheerder, een paar weken geleden door de Scorpions al voor de kadi is getrokken wegens een gevalletje fraude van 50.000 Rand. Piece of cake misschien, maar in de bijlages van de ter tafel gebrachte stukken werd melding gemaakt van een officieel onderzoek naar Nassif ’s mogelijke betrokkenheid bij een moordzaak en ... jawel, een corruptieaffaire.
Selebi heeft in de afgelopen maanden de hele zaak afgedaan als rabiate onzin cq. een wraakneming van het ontslagen hoofd beveiliging van de Zuidafrikaanse nationale vliegvelden. Ja, hij had Glenn in de sociale sfeer wel een paar keer ontmoet en misschien wel eens met hem geluncht. Maar nooit met hem ontbeten. Trouwens, wat was er mis met Agliotti? Hij had geen strafblad, dus mag je daar even mee lunchen als het toevallig zo uitkomt? Tuurlijk, dat mag. In vroeger dagen stond de Amsterdamse commissaris Toorenaar op goede voet met figuren als “Zwarte Joop” de Vries en de Pakistaanse importeur van verboden middelen Mushtaq Malik, terwijl zijn opvolger Sietsma over de vloer kwam bij Max Hasfeld. Dit alles onder het hoofdje “met dieven vangen je dieven”. Mocht Selebi in de nabije toekomst nog ernstiger in het nauw worden gedreven, dan kan hij dus in theorie op deze laatste optie terugvallen. Maar goed voor je naam? Nou nee. Wij hebben het donkerbruine vermoeden dat ergens in Den Haag een heel stel internationale speurneuzen dagelijks met argusogen en een toegeknepen bilnaad de ontwikkelingen in de Agliotti-zaak volgen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Wildlife in Zuid-Afrika