Skip to main content

DWDD en Pim Fortuyn

dinsdag 6 maart-2012
DWDD gezien gisteravond? Nee? Nou, daar mocht de kleinste van het duo Nit & Witteman bij collega Van Nieuwkerk reclame maken voor zijn nieuw stukje vakwerk. De docu "De dag dat Pim Fortuyn won". Wordt vanavond uitgezonden. Maar er is ook voetballen en niet te vergeten Barbie's bruiloft, dus je kan wegzappen.
Het werkje van Witteman gaat over de landslide die de kale dandy op 6 maart 2002 veroorzaakte bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij dreigde in één klap salonfähig te worden en erger nog, de vrolijke voorganger van Bibi kon bij de Kamerverkiezingen van mei 2002 het hele ouwejongenskrentebrood naar de kloten helpen. Dat vonden de regenten van die tijd en dan met name saxofonist Dijkstal van de VVD en Sluwe Adje Melkert van de PvdA niet gezellig. En staken dat niet onder het meubilair tijdens het glazen tiet-debat, dat Witteman had georganiseerd op de avond van de zesde maart. Dijkstal liep tijdens de uitzending de deur uit en Melkert weigerde Pimmetje zelfs aan te kijken. Volgens de keuvelaars bij de DWDD onder wie containerwipper Jack de Vries kwam dat, omdat Sluwe Ad besefte dat ie in mei het premierschap op zijn bleke buik kon schrijven. Maar we hebben er al eerder op gewezen, dat er ook een andere reden kan zijn geweest voor dat merkwaardige gedrag.
Daarvoor keren we terug naar "Teeven's List". De lijst die de huidige staatssecretaris van Justitie als OvJ had aangelegd van hoge mieters, die mogelijk chantabel waren omdat ze op verkeerde plaatsen hun broek hadden laten zakken of dat nog deden. Aan de hand van de lijst werden in de loop van 1999 op last van minister Benk Korthals een stel ijverige smurfen van de Rijksrecherche opgezadeld met het afvinken van de lijst. Ze vestigden een snelheidsrecord dat nog steeds niet is gebroken. Eind 1999 verklaarde Benk dat er niks aan de hand was en dat er niemand werd gechanteerd (1).
Stond Ad Melkert ook op de lijst? Zou zomaar kunnen, want de in die tijd als gedoodverfde opvolger van Wim Kok door het leven stappende fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid hield van SM-hopsen buiten de deur. En dat was voor zijn prominente partijgenoten Brammetje Peper en Adri Duivestein aanleiding om eind 2001 hun partijleider en zakkenvuller in spe te wijzen op de risico's als Ad de partijzweep overnam.
De geruchtenstroom over Melkert's uitwedstrijden in het avontuurlijke ledercircuit zwol in de aanloop van de verkiezingen aan en bereikte de roddelbladen. En volgens onze toenmalige diepe strotten hield onze Ad zijn kale opponent verantwoordelijk voor het openzetten van de sluizen. En was dat de achterliggende reden voor zijn nukkige zwijgzaamheid tijdens het Witteman-debat.
Nee, wij hebben geen preview gehad van de docu van vanavond, maar we hebben het niet weg te poetsen vermoeden dat deze vuile was niet aan de orde komt. Raar hè?

1. Zie ook het artikel "De lange schaduwen van de IRT" op de site van de Morgenster en het boeiende artikeltje "Olga" dd. 26 augustus 2002.

Klik hier om uw reactie toe te voegen