Skip to main content

Zondagrust

zondag 22 oktober-2006
13:00 uur ik fiets van mijn huis naar het CS gebouw, het voormalige postkantoor bij het station:
- Waterlooplein file
- Mr Visserplein bumper aan bumper
- Valkenbugerstraat file voor zover het oog reikt
- Prins Hendrikkade van alle kanten zit het verkeer vast
de moedwillig in het gedrang geraakte automobilisten delen hun smart met anderen door overbodig toeteren....

... pas nadat ik mijn fiets over trappetjes en stoepranden bij het Nemo gebouw getild heb kom ik gedurende enkele minuten buiten het opgepropte blik, de koplampen en de adembenemende uitstoot van uitlaatgassen als gevolg van stationair in een file staande automobielen.

16:15 uur ik fiets weer terug:
- Prins Hendrikkade file
- Valkenburgerstraat bumper aan bumper
- Mr. Visserplein de nodeloos dringende automobilisten laten fietsers en voetgangers nauwelijks ruimte, zij moeten zich door het blikgedrang en kwaadblikkende bestuurders wringen
- Waterlooplein tot over de Blauwe Brug staat het verkeer aan beide zijden vast.

Als ik weer thuis ben en uit het raam kijk is de hiervoor beschreven situatie niet veranderd, misschien zijn de auto's enkele meters naar een mij onbekend doel vooruitgekropen...
... wel zie ik dat op de vensterbank die ik drie dagen terug afnam - waarbij een zwarte stoflaag zich aan de vaatlap hechtte die zelfs met Dubro niet weg te spoelen is - al weer een nieuwe groezellaag gevormd is.
Ik ben niet christelijk opgevoed, maar zie wel het nut van een "dag des Heeren"; één dag in de week maar mag de binnenstad verstoken blijven van de koopzondag of koopzaterdag plaag... al was het maar voor de vele bomen en vogels om even bij te komen.
Waar blijven al die partijen die het woord 'groen' en de term 'milieu' in hun verkiezingsmanifesten schrijven, is er ooit een 'milieu-effecten-rapportage' gemaakt van dat opgestoom naar winkelstraat, waren- koffiehuis?
Flaneren mag, maar dan te voet, te fiets, te paard of roeiend als het moet.
Hoe kan het zijn dat het gemeenschappelijke belang van groot- en klein winkelbedrijf, gevestigd aan de winkeladers van de stad, enkel voor een dagje extra gewin, de gezondheid van de stad en ons zelf zo mag aantasten?
Dit is de strijd tussen KOOPLUST en ZONDAGRUST, tussen ADEMNOOD en OPLUCHTING.
Het kan verkeren op de dag des Heeren: het geloofsprincipe van de zondagsrust heeft een nieuwe ecologische betekenis gekregen en misschien moeten wij allen die dit niet langer willen dulden onze stem geven aan die fundamenteel gelovige partijen die 55 keer per jaar een dagje rust gunnen aan zichzelf en hun omgeving.
zondag 22 oktober 2006, 17:00 uur (ik kijk weer uit het raam; de file is nog niet opgelost)
Tjebbe van Tijen

Klik hier om uw reactie toe te voegen