Skip to main content

Paard in de gang

dinsdag 12 februari-2013
Zes jaar geleden werd in Roemenië een wet aangenomen waarin werd bepaald dat vehikels getrokken door een paard of een ezel zich voortaan niet meer op de openbare weg mochten vertonen. Was een armoedig gezicht en Roemenië moest worden opgestoten in de vaart der volkeren.
Nou is in de Balkan het aannemen van een wet vers één, maar de handhaving ervan vers twee. Het duurde dus even voordat de eeuwenoude 1 PK-combinatie definitief de berm inging. Hoe de betrokken Roemenen dan hun armzalige rommeltje moesten vervoeren moesten ze zelf maar uitzoeken.
Vraag was wel wat het nut van een paard of een ezel verder nog was. Je kan het land wel volzetten met maneges en kinderboerderijen, maar hoe rendabel is dat? En een paard in de gang is maar een paar dagen per jaar een folkloristische bezienswaardigheid voor een paar verdwaalde volgelingen van Floortje Dessing. Dus waar belandden die trouwe viervoeters? In het abattoir. En de massale bult extra vlees die daarbij vrijkwam werd vervolgens verwerkt in allerlei etenswaar, al dan niet met een verkeerde plakker erop. Omdat men her en der in de beschaafde wereld een knol de status van huisdier heeft verleend en de familie van Ioor die van knuffel. Na de ontdekking was de eilie groot en Roemenië weer eens de piel. Corrupt zootje. Zo zie je maar, soms kan een op het oog vrij onschuldige wet bizarre gevolgen hebben. Vanavond eten we lasagne. Lekker goedkoop.

Klik hier om uw reactie toe te voegen