Skip to main content

Je weet niet wat je ziet (012)

06 juni 2023

Dachten ook de meisjes in dit itempje in het Finse 8-uurjournaal (vanaf minuut 2.55, meisjes rond minuutje 4.35). Het tweetal studeert in Duitsland en is op visite thuis. ‘Hoe voelt dit?’ vraagt de verslaggever hoopvol. ‘Eh … een beetje raar eigenlijk …’ komt het onwelkome antwoord.

Werd jongstleden zondag 4 juni uitgezonden ter gelegenheid van de parade die jaarlijks op die dag wordt georganiseerd in grateful memory of de verjaardag van oorlogsmisdadiger Maarschalk Mannerheim.

De kerel nam na de Tweede Wereldoorlog de wijk naar Zwitserland waar ie overleed maar is in Finland elke dag nog steeds en onverbloemd the absolute hero, Hier een gesprekje van hem met zijn beste vriend op YouTube ...

Gunnar
Kun je uitleggen wat je precies bedoelt met oorlogsmisdadiger?

Die kerel, die in een ziekenhuis overleed, en dus een slechte gezondheid had, die wordt door de finnen zelf gezien als iemand die de finse natie uit handen van de russen heeft weten te houden.

Die kerel, met aan vaders kant Nederlandse voorouders bovendien:

"The paternal line of the Mannerheim family had come to Sweden from the Netherlands in the 17th century and had great influence on the conditions in Finland during the first decades of autonomy. At Gustaf’s birth, the family was one of the best-known noble families in the country."

https://mannerheim.fi/02_suku/e_suktau.htm

Die kerel dus, belichaamde de angst die de finnen hadden voor hun oosterburen, die ook tijdens de koude oorlog de basis was van de finse buitenlandpolitiek.

Finland was als kleine natie niet meer dan een speelbal van grotere krachten, intern verdeeld bovendien, en lijfsbehoud als land dat moest kiezen uit 2 kwaden de drijfveer.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 juni 2023
je weet niet wat je ziet