Skip to main content

Je weet niet wat je ziet (005)

27 januari 2023

Woensdagavond naar Op1 gekeken, met wijlen US of A-correspondent Charles Schwietert en de dochter van wijlen voetjebalverslaggever Evert ten Napel. Viel niet mee, om het op zijn Engels te zeggen. En to make matters worse: vanavond ontdekt dat het een internationale trend betreft.

In de aflevering van Op1 zat een wonderschoon item, over een afschuwelijk onderwerp. Drie moeders toonden ontzettend veel ballen door te vertellen over de zelfgekozen dood van hun dochters. Echt een kunststuk, van integriteit vooral.

Wat daarna volgde sloeg als een tang op een varken, om geen krachttermen te gebruiken. De een of andere gek kwam uitleggen waarom ie geen influencer meer wilde zijn. En ook niet meer in het theater wilde staan.

Kijk, luister en huiver… Ik zou ook niet op de planken willen staan als mijn humor bestond uit gaan staan als mensen liever hebben dat ik ga zitten. En ik zou ook niet de theaterdirecteur willen zijn die het in zijn hoofd haalt om zo’n malloot te contracteren.

Ik dus denken dat het des Op1’s was en ook een beetje gelieerd aan ‘onze’ volksaard. Maar nee, op de Finse tv vanavond iets dergelijks ervaren.

Ging om een mediaprogramma, een wekelijks ding waarin de media worden doorgelicht. Ik zat vol verwachting voor het scherm omdat juist vandaag een paar journalisten een straf wegens landverraad aan de broek kregen.

Ze hadden iets van het Finse leger bezocht en daarover een beschouwend verhaal geschreven, niet eens kritisch. In die reportage werden geheime documenten niet zo geheim afgebeeld en een beetje uitgelegd.

Programma begon inderdaad met het item: voorzitter van de Finse journalistenvakbond mocht er even iets over zeggen. Maar… daarmee was dus de koek op! Rest van het half uurtje ging naar nog zo’n vermaledijde gek die zich influencer noemt.

Wat moet hiermee bereikt worden? Gaat het er om de kijker de indruk te geven dat journalistiek een heel breed dingetje is, met heel veel verschillende invalshoeken? Dat iedereen eigenlijk de journalist kan spelen? Dat het allemaal niet zo serieus is…?

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 januari 2023
je weet niet wat je ziet