Skip to main content

Je weet niet wat je ziet (004)

15 januari 2023

Over Israël bijvoorbeeld. Gisteravond in het 8 uurjournaal van de publieke omroep, vanaf minuutje vijftien. Gaat over de nieuwe rechtse regering in het land van melk en honing.

Zou je denken dat het itempje de raison d’etre van de Zionistische staat zou aankaarten: het onder de knoet houden van Arabieren, Palestijnen, moslims en zo nog wat ander uitschot. Maar neen. Onze NOS heeft het over het inperken van de rechten van homo’s en lesbo’s en van het praten over gender en wat dies meer zij onder de nieuwe club van Nethanyahu.

Itempje is gedraaid in Tel Aviv. Dat is zo ongeveer de Zuidas van Israël, waar het leven prettig is en de bezettingsoorlog van het landje een ver-van-mijn-bed-show. De mensen in het stuk zijn dan ook oorverdovend wit en blond en hip. En het er allemaal roerend over eens dat ‘de minderheden’ het voor de kiezen gaan krijgen onder de nieuwe regering.

Dan denk je als argeloze kijker rond minuut 17.17: nu hebben we het over die lhbtqi+ minderheden wel gezien, misschien moet er ook nog iemand aan de microfoon over het racistische bewind van Jeruzalem? Maar nee hoor. Als klap op de vuurpijl krijg je De Middenstander. Norse man die niks van al het gezeik moet hebben en aan iedereen wil verkopen wat ie te koop heeft.

Moet je daarvoor naar Tel Aviv? Die heb je toch ook in Bos en Lommer, of op Rotterdam Zuid…?

(JoopFinland)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
15 januari 2023
je weet niet wat je ziet