Skip to main content

Banketbakkers gezocht

dinsdag 17 juli-2012
De journalistiek mag dan ergens een romantisch imago hebben, het vak verkeert in een zware malaise. Zowel met de omzet als met de kwaliteit van de mainstream gaat het door allerlei omstandigheden zwaar kut. Dus een baantje vinden in de journalistieke sector wordt straks bijna net zo moeilijk als het opsnorren van het deeltje van Higgs aka God.
Bovendien moet je je afvragen of het wel zo’n gezond vak is, want in een toenemend aantal landen loop je de kans vroegtijdig naar het hemelse platform te worden geholpen als je al teveel in de narigheid wroet. Daarnaast wordt er in een vermeende AAA-democratie als de USSA hard gewerkt aan de wettelijke mogelijkheid om journalisten achter hoog gaas te mieteren als ze iets publiceren over tot staatsgeheim verklaarde activiteiten binnen het Witte Gekkenhuis en andere staatsinstituten (1).
En als ze zoiets in Washington doen kan Moskou niet achterblijven. Nog effies en alle medewerkers van vrijwilligersclubs (NGO’s) die door buitenlandse bronnen worden gestiekt en zich bemoeien met de binnenlandse Russische polletiek worden als buitenlandse agenten aangemerkt en als zodanig behandeld. Helemaal ongelijk kunnen we Putin en zijn personeel niet geven, want wat moet je met jongens als Soros en MacCain over de vloer? Die komen alleen maar de boel leegvreten. Maar binnen de Russische journalistiek leeft nu de vrees, dat de maatregelen tegen de NGO’s een opmaat zijn tot het verder terugdringen van de persvrijheid à la Russe. Geen berichten meer over de tot geheim verklaarde activiteiten van het Kremlin en andere staatsinstituten.
Zo slaat ook op dit terrein de globalisering toe. Wat? Het internet? Wordt aan gewerkt. Advies aan journalisten in de dop: je kan beter banketbakker worden.

(1) Zie het artikeltje “Klokkenstoppers” van 15 juli jl.

Klik hier om uw reactie toe te voegen