Skip to main content

Is dit de afrekening?

04 december 2017

Dat het de bedoeling was dat Hillary Clinton het Witte Huis zou betreden en niet Donald Trump, is nu ook de meest verstokte wegkijker duidelijk. Maar uiteraard was er een 'reserveraket' ingebouwd in de vorm van Mike Pence. Net als LBJ dat was toen JFK ook onverwacht won van Richard Nixon.
Reserveraket Pence gaat nu worden gelanceerd en moederraket Trump, waarop de 'vice' zover was gekomen als een eigen kantoor in het Witte Huis, wordt gedumpt in 'outer space'.
Over de opkomst en val van Trump zullen nog boekenkasten vol worden geschreven maar voorlopig is het spel in volle gang en kijken we verbijsterd toe.
Generaal (b.d.) Michael Flynn, twee maanden National Security advisor van Trump voor hij moest afhaken op grond van 'liegen tegen de vice-president', wordt nu ook beschuldigd van liegen tegen de FBI over zijn gesprek met de Russische ambassadeur aan de vooravond van de verkiezingen. De FBI bezat namelijk de tapes van dat gesprek en dat had de arme Flynn zich niet gerealiseerd.
De generaal riskeert een lange gevangenisstraf en koos eieren voor zijn geld: getuigen tegen anderen. Alles volgens het recept van de McCarthy-periode.
Het doel is duidelijk: Trump.
Het volgende mannetje dat moet omvallen waarover nu gespeculeerd wordt is schoonzoon Jared Kushner, de vermeende organisator van 'de onderhandelingen met Rusland' door het Trump-kamp. Zeker is dat Kushner zich bijzonder heeft geprofileerd in de buitenlandse politiek van Trump (slangenkuil MO) en dus voldoende vijanden heeft gemaakt. Dan gaan verschillende factoren tegen je werken. Ook dat je uit Brooklyn komt.
Want aan de andere kant van de oceaan is ook Bibi Netanyahu in zwaar weer, binnen- en buitenlands. Bibi was niet blij met Kushner's plan voor het MO, dat ondermeer het opgeven van Jeruzalem als 'ongedeelde hoofdstad' zou behelzen.
Het nieuws van de val van Trump's enige andere nog uit zijn oorspronkelijke ploeg resterende persoon, Minister van Buitenlandse zaken Rex Tillerson, was al door de persbureaux en elkaar kakatoeende media verspreid. Dan moet je gehoorzamen.
Het is duidelijk, Rex moet ook weg. Niet anti-Russisch genoeg. Tot Trump volkomen geisoleerd en vervreemd is van al zijn oorspronkelijke medewerkers, de mensen die hem hebben geholpen om zover te komen.
Wat zich afspeelt heeft allerlei klassieke elementen uit King Lear en ander koningsdrama van Shakespeare. Ik heb 'House of Cards' of dat soort veelgeprezen series nooit gezien maar kan me niet voorstellen dat ze meeslepender zijn dan de werkelijkheid zoals die zich voor onze ogen ontspint. (WK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 december 2017