Skip to main content

Vertrouwen

woensdag 15 oktober-2014
Dat is waar autoriteiten altijd een appèl op doen, “vertrouw ons”. Zeker bij rampen en crises, “vertrouw ons”. Zo ook in triggerhappy Texas. Alles wordt eraan gedaan om Ebola te voorkomen, sorry: beperken en we hebben tenslotte het beste gezondheidsstelsel ter wereld. Enige grootspraak is daar niet vreemd. Inmiddels is de eerste patiënt (Thomas Eric Duncan) daar overleden en zijn er 2 verpleegkundigen besmet. Eerste reactie van de autoriteiten: “eigen schuld” , als je het protocol volgt dan wordt je niet besmet. Reacties van collega’s van de besmette verpleegkundigen spreken echter boekdelen over het beste gezondheidsstelsel ter wereld en het ziekenhuis in het bijzonder.
Toen Duncan werd opgenomen met Ebola-verschijnselen liet men hem een paar uur wachten in een wachtruimte met 7 andere patiënten. Toen één van de verpleegkundigen hiertegen bezwaar maakte bij het management kreeg ze nul op het rekest. De beschermende kleding was niet zo beschermend want het laat de nek open en als bescherming werd gezegd om maar wat tape over de open plek te plakken. Op de vraag hoe ze die tape dan later moesten verwijderen ... stilte. Ook het besmette afval was een probleem, dat stapelde zich op tot het plafond omdat het niet werd opgehaald.
Over de vraag of Ebola via de lucht kan worden verspreid is het officiële standpunt: Nee. Maar het virus kan tot 90 minuten actief blijven. Vandaar dat de medewerkers van het Amerikaanse CDC ademhalingsapparatuur gebruiken, maar in de gewone ziekenhuizen moet men het (nog) doen met maskers.

Klik hier om uw reactie toe te voegen