Skip to main content

In de schaduw van de Gladiolen (001)

03 november 2015

Ze zijn in België nog steeds aan het snuffelen. Naar de Bende van Nijvel. Een groep moorddadige ellendelingen die niet alleen 28 doden achterliet maar ook een hele reeks vragen. Wie waren het? Wat zat erachter? Had het te maken met de door de NATO uitgevogelde strategie van de spanning?
Dat we ooit antwoord zullen krijgen op die vragen is net zo waarschijnlijk als het overvliegen van een eskadron nijlpaarden. Maar België is niet het enige land dat met deze problematiek worstelt. Zo werd Luxemburg in dezelfde periode van de vorige eeuw verrast met een aanslagtapijtje van in totaal 20 bommen. En ook daar vraagt men zich nog steeds af wie en waarom? Er zijn twee verdachten. Allebei smurfen. Maar het bewijs is Gilettedun.
Dat geldt eveneens voor het hardnekkige gerucht dat de broer van de toenmalige Groothertog Henri bij die explosieve narigheid betrokken was en in verbinding stond met het Britse 00-collectief MI6. Vijf jaar geleden zou voor dat brisante verhaal een getuige zijn opgedoken. Een meneer M. Die had bij een van de aanslagen de aanwezigheid van de groothertogelijke broer opgemerkt. M. had nog meer op zijn lever, maar wilde daarover alleen maar babbelen met de toenmalige premier en dat was het huidige boegbeeld van het Vierde Rijk: Neutje Juncker. Niet zo gek, want per saldo was Neutje de hoogst verantwoordelijke voor zowel het polletieke gedreutel in Luxemburg als de noeste arbeid van 'slands geheime speurneuzenclubs. Informant M. bleek noch op zijn achterhoofd noch op voornoemde lever te zijn gevallen. Hij liet een teepje meedraaien en stuurde later een versleutelde CD naar de Service de Renseignements de l'Etat oftewel de Luxemburgse AIVD. Met naast de weergave van het gesprek tussen Neutje en M. ook die van het daarop volgend onderhoud tussen Neutje en de Groothertog zelve. De SREL zou nog steeds op zoek zijn naar de sleutel die op M.'s CD past. What else?
Het was trouwens niet voor het eerst dat Juncker tegen een in het geniep opgenomen teepje opliep. In 2008 was het toenmalige hoofd van de SREL Marco Mille ook zo bijdehand om een gesprek met de premier voor de eeuwigheid vast te leggen. Mille legde daarbij een zwaar ei: Groothertog Henri en leden van de hofhouding werkten volgens hem samen met ... MI6. Kan je zien als hoogverraad, maar dan moet je wel bij Specsavers langs zijn geweest. Ondertussen bemoeit het OM zich met deze affaire en moest in verband hiermee Neutje een kleine twee weken geleden voor een parlementaire enquêtecommissie verschijnen. Is al leuk, maar kan nog veel leuker worden. Stay tuned. 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
03 november 2015
In de schaduw van de Gladiolen