Skip to main content

Hete lucht

woensdag 7 december-2011
Met enige regelmaat zie je artikelen over de geweldige veranderingen in Litouwen en Letland. Baltische tijgers, krachtig bestuur, forse bezuinigingen, loonsverlagingen en meer van dat neo liberale gedachtengoed dat gratis en voor niks verspreid wordt. Het gaat pas goed als de lonen op het niveau van China liggen en een sociaal stelsel alleen bestaat in de verhalen van Moeder de Gans. Nee het gaat daar zo geweldig dat er een werkeloosheid van 17,8 procent is en 12 procent van de bevolking van Letland het afgelopen jaar vertrok naar betere oorden. Nee niet naar het oord van de vele maagden, maar gewoon naar Scandinaviƫ en andere westerse landen. In Litouwen van hetzelfde laken en pak, emigratie verdrievoudigd en een werkloosheid van 18,3 procent.
En ook daar uiteraard weer een ontploffende bank, na de Parex Bank nu de Snoras Bank, dus dat gaat de resterende bevolking nog wel wat extra broekriemgaatjes kosten. Niet dat er nog veel gaatjes zijn want met 20 procent van de bevolking levend onder de armoedegrens kun je niet veel. Eh, nou ja je kunt altijd de armoedenormen ietsje verruimen en dan zit je goed.
Kijk, die emigratie drukt uiteraard het werkeloosheidspercentage, dus dat kan een beleid worden voor Portugal, Griekenland, Spanje, Italiƫ, Belgiƫ, Nederland, en de rest van Europa. Maar waarheen, China?

Klik hier om uw reactie toe te voegen