Skip to main content

Amen

dinsdag 27 oktober-2009
Als je hier een beetje kritische journalistiek bedrijft heb je tegenwoordig een goeie kans om voor de kadi te worden getrokken en tegen een boete aan te lopen die je vrijheid van meningsuiting op de glijbaan zet. Tenzij je de poten neemt naar Thailand of een andere randgewest. Maar da's nog niks vergeleken met Honduras, waar eind juni een militaire coup werd gepleegd om te voorkomen dat de gekozen president Zelaya zijn land linksaf zou manouvreren.
Officieel keurden Brussel en Washington de coup af, maar er zal in die machtscentra her en der wel een zucht van verlichting zijn geslaakt. Want Latijns Amerika langzaam te zien veranderen in Links Amerika is niet iets waar ze in de slagschaduw van Manneke Pis en die mevrouw met die waakvlam zitten te wachten.
Inherent aan de coup is in Honduras ook het pro-Zelaya geluid praktisch verstomd.
De enige krant die het aandurft om het nieuwe regime bij de ballen te grijpen is El Libertador. Met gevaar voor lijf en leden van de redactie.
Op 21 oktober jl. kreeg eigenaar en hoofdredakteur Jhonny Lagos een telefoontje van een met hem sympathiserende militair. Die liet weten dat er een onderonsje was geweest tussen de couppresident Roberto Micheletti en staatsecretaresse van Justitie Martha Lorena Alvarado. Daarbij was besloten om Lagos ergens in de komende tijd uit te schakelen. Met name juf Martha was pissed off, omdat zij op een gepubliceerde lijst van coupplegers voorbijkwam als vertegenwoordiger Opus Dei. Een beruchte katholieke lekenorganisatie, die in de Da Vinci Code haast uit het leven gegrepen een moordenaar op stap stuurde om de reputatie van Jezus binnenboord te houden.
Of de club van juf Martha eind september ook de hand had in de ontvoering, het aftuigen en het uitdoven van peuken bij een van Lagos' medewerkers is nog duister. Maar die zieke gebeurtenis vond wel plaats nadat Jhonny een paar vredespogingen met de strooppot had afgewezen. Vraag nu is niet of Lagos en El Libertador van het tapijt zullen verdwijnen. Vraag is alleen wanneer. Mede in de naam van de vader, de zoon en de heilige geest. Amen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen